Deset let od představení prvních elixírů Mcely Bouquet, část 1.

27. dubna 2020
Autor: Inéz Cusumano


Vám, milí přátelé Mcely Bouquet elixírů,

deset let od představení prvních elixírů Mcely Bouquet uteklo jako voda. V živé paměti mám ty obavy, které jsem před spuštěním prožívala. Že nikdo nebude mít o moje kosmetické produkty zájem. Že nikdo můj extrémní přístup k čistotě a opravdovosti kosmetiky nepochopí a neocení. Vypadaly, voněly, pěstily úplně jinak, než to co bylo na trhu v té době obvyklé. Při jejich formulaci jsem vědomě porušovala mnohé užívané postupy a představy. Řídila jsem se poznatky místní léčivé tradice, intuicí, osobní zkušeností i zkušenostmi tehdy hrstky podobně naladěných žen, které jsem při svých cestách po světě potkávala.

Původní kolekce Devatera kvítí, rok 2010

Do svých dítek jsem vkládala poslední vědecké poznatky z oblasti péče o pleť a současně hluboce respektovala vliv energií v jednotlivých ingrediencích i v procesu jejich ručního opatrného míchání do konečného kosmetického produktu. Po celém světě jsem nakupovala ty nejvzácnější a nejdražší čisté ingredience a dávala je do produktů ve velkém množství. Pracně vyráběla v naší zámecké laboratoři vlastní bylinné výtažky z místních léčivých rostlin zdlouhavým několikaměsíčním postupem, přesně podle tradice Devatera kvítí, která mně k vytvoření vlastní kosmetické řady inspirovala. A šla jsem tak i proti všem ekonomickým poučkám, stejně jako jsem to kdysi udělala při koupi a rekonstrukci Chateau Mcely. Jak se můžete vtěsnat do předepsaných 7% z celkové ceny produktu určených na ingredience, když sníte o kosmetice snů? Odpověď je jasná, nemůžete.

Počátečné pochybnosti se rozplynuly hned po spuštění prodeje. Klienti Chateau Mcely měli výhodu, že si produkty mohli vyzkoušet při terapiích v našem Spa a okamžitě vidět výsledky. Také se jim líbilo, že hezky voněly a byly pěkně zabalené. Kosmetické redaktorky pěly ve svých článcích chválu na naše barevné produkty neobvyklé konzistence.

Mandarin Oriental nás požádal vytvořit pro jejich pražské Spa celou řadu terapií s Mcely Bouquet a také je zařadili do svého maloobchodního prodeje vedle věhlasných světových značek. Od té doby doplnilo prvních devět mnoho dalších produktů, naformulovaných na přesně těch samých principech. Některé výzvy k rozšíření řady a prodeje jsme přijali, jiné jsme odmítli. Vytvořili jsme terapie a prodáváme naše produkty ve 2 nádherných Spa grandhotelů na Slovensku. Jeden z nich je Kempinski na břehu Štrbského plesa s výhledy na Vysoké Tatry a ten druhý River Park, vznášející se nad Dunajem v Bratislavě. Odmítli jsme velice atraktivně vypadající rozšíření do prestižních hotelových spa a maloobchodních sítí v USA.

Mandarin Oriental Spa, Prague

Kolekce Mountains of Love pro Zion Spa High Tatras

Zion Spa v hotelu Kempinski High Tatras

I když se objem ročně vyráběných produktů značně rozrostl, pořád je vyrábíme ručně a v malých sériích v naší zámecké laboratoři. V energeticky harmonické atmosféře a s čistým záměrem naplnit náš příslib o léčivé, omlazující a povznášející kosmetické řadě. Se záměrem poslat vám s každým kelímkem do vaší koupelny kousek výjimečné mcelské atmoféry. Ze stejných vzácných ingrediencí, s našimi pracnými, ale proto tak účinnými bylinnými výtažky. V dnešní záplavě často rozporuplných informací, zavádějící reklamy a přemíry kosmetických produktů je těžké orientovat se v pravdě, ve skutečných hodnotách. Cítím proto vůči vám velký vděk, že svým nákupem a používáním naší kosmetiky oceňujete naší snahu a tím nám umožňujete pokračovat a dáváte smysl naší existenci. Mnozí z vás do našich produktů investujete značnou část svých finančních prostředků. O to větší závazek cítím ke kvalitě a výjimečnosti každého produktu, který pro vás vytváříme.

Před rokem jsem dostala dopis s krásným příběhem jedné návštěvnice zámku, ve kterém mimo jiné popsala, jak se rozhodla vzdát se svojí letní dovolené u moře a pořídit si místo ní velkou krabici našich Mcely Bouquet produktů. Přemýšlela jsem, jak jí odpovím a napadlo mně vytvořit pro ni a k devátému výročí zrodu Mcely Bouquet (inspirované tradici Devatera kvítí) nový rituál o devíti krocích, kde co nejlépe popíšu, jak s nově nakoupenými produkty může zacházet, aby jí přinesly co nejkrásnější pleť a pokoj v duši. Trvalo mi to však celý další rok a musela se udát celosvětová pandemie, abych se konečně k sepsání rituálu dostala. Ale protože tento rok už slavíme výročí desáté, vznikl z toho nakonec rituál o deseti krocích, tentokrat lehce inspirovaný korejskou péči o pleť.

Pro jeho formulaci přibyl další důvod. Nemůžeme v dnešní době navštěvovat kosmetické salóny a většina z nás má o hodně času víc, takže se může věnovat o trochu víc i svojí pleti.

Ne vždy si plně uvědomujeme, jak hodně si sami můžeme doma pomoci promyšlenou a systematickou péčí o pleť. V dovětku názvu Mcely Bouquet je “rituální péče o tělo a duši”. A skutečně ideální způsob, jak je používat, je v rámci vědomých rituálů.

V průběhu vývoje kosmetiky jsem každou novou verzi produktu donekonečna testovala, až jsem si vypěstovala sérii vlastních rituálů. Podělila jsem se o ně s vámi tehdy prostřednictvím malé knížečky. Možná si někteří z vás na ní ještě vzpomenete. Byla jsem z celého procesu tak okouzlena a unešena, že jsem to celé pojala velice poeticky. Jen se to tam hemžilo Bohyněmi, láskou, královnami. Některé z rituálů, již doplněné o naše nové produkty, dodnes najdete na našich webových stránkách. Jsou to rituály, které jsou opravdu velice funkční pro pleť i tělo v širším kontextu, ale také relaxační, uklidňující mysl po náročném dni, přinášející pokoj do duše, napomáhající navazovat láskyplný kontakt s blízkými lidmi, či povzbuzující na začátku perného dne.

V posledním roce jsem do své vlastní péče o pleť začala pravidelně zakomponovávat více kroků. Mezi nimi i ty, které si předtím našly cestu do mé koupelny jenom zřídka. S přibývajícím věkem si více hlídám životosprávu a cítím také potřebu dát pleti ještě o něco více pozornosti. Nesnažím se být dokonalá a zakrývat tak svůj věk, spíše mě láká jí udržovat tak, aby vypadala nejlépe, jak může v rámci mého věku a mých genetických možností. Nevadí mi sem tam nějaká vráska, jsem vděčná, že můžu vyjadřovat a vyvolávat svojí mimikou emoce. A jednoduše si čas v koupelně s mými voňavými lektvary nesmírně užívám. Poskytují mi tolik potřebné uvolnění po celém dni. Přiblížila jsem se tak více k ošetření pleti, jaké poskytujeme v Mcely Bouquet Spa u nás zámku. Ráda bych se teď s vámi o tento domácí spa rituál podělila. A kdy už bude lepší příležitost představit rituál o deseti krocích než v dnešní prapodivné době?

Pokračování v příštím článku již 11. května ...