Olejová sebe-masáž celého těla (abhyanga)

24. června 2020
Autor: Inéz Cusumano


Při cvičeních na seminářích seberozvoje jsem si všimla, že já i lidi v mém okolí nemáme problém pociťovat a vyjadřovat lásku vůči svým bližním, ale když jí máme přímo zaměřit na sebe, narazíme na jakýsi pomyslný blok. Ráda bych se dnes podělila o rituál, který tento blok spolehlivě rozpustí. Neznám krásnějšího vyjádření lásky k sobě sama, než se od hlavy k patě procítěně “pomazat” teplým voňavým olejem. Nasytit svoje tělo olejem je jako nasytit svoji bytost láskou, teplem, bezpečím.


V ajurvédě se doporučuje provádět tento rituál několikrát týdně, podle vašeho typu. Já si ho dopřávám jednou za týden, vždy na závěr dne. Vím ale o lidech, kteří takhle začínají každý den. Efekt olejové masáže je opravdu dramatický, proto se chci s vámi o ní podělit. Kromě toho, že si dokonale vyživíte a vyhladíte pokožku celého těla a okamžitě se budete cítit mladší, zlepšíte si také cirkulaci, povzbudíte vnitřní orgány k lepší činnosti, rozpohybujete lymfu, čímž přispějete k efektivnější očistě těla, uklidníte si nervovou soustavu, navodíte hlubší a klidnější spánek. Masáží hlavy podpoříte růst vlasů a dosáhnete měkkých, vyživených a lesklých vlasů.

Co tedy k tomuto rituálu budete potřebovat?

Vyhřátou koupelnu, osušku, které vám nebude líto, když jí zacákáte olejem (ne vždy jde úplně vyprat), 60-100 ml masážního oleje například jojobového, kokosového, mandlového, meruňkového, sezamového či slunečnicového a něco, čím si olej nahřejete. Nejjednodušší způsob je dát si lahvičku s olejem (například 100ml lahvičku od Mcely Bouquet olejů) do většího hrnku, který si zalejete vařící vodou a lahvičku v něm ohříváte. Nebo můžete použít aromalampu a za pomocí větší svíčky olej v ní zahřívat.

Pokud máte doma nějaké produkty Mcely Bouquet, můžete si s nimi rituál povýšit do další úrovně. Například přidáním sedmikráskového oleje Daisy Body Oil  do vašeho základního oleje, masáží hlavy třezalkovým olejem Saint Johns Worth Hair Oil, obličeje růžovým olejem Rose Facial Serum nebo masáži rukou mateřídouškovým balzámem Wild Thyme Hand Balm či nohou mátovým balzámem Mint Foot Balm.

Jak postupovat?

Velice názornou instruktáž si můžete prohlédnout na videu nebo si přečíst můj popis níže.

  1. Nahřejte si olej jedním z výše uvedených způsobů a než se začnete masírovat, přesvědčte se, že vám vyhovuje jeho teplota. Olej má být příjemně teplý, ale ne příliš horký.
  2. Posaďte se pohodlně na židli, dejte si pod sebe osušku, jednak aby se vám příjemně sedělo, ale také kvůli ochraně povrchů koupelny před oleji.
  3. Aplikujte si olej nejdříve na temeno hlavy a pomalu se krouživými tahy od něho vzdalujte. Několik minut si důkladně masírujte celou vlasovou pokožku. Nachází se tam mnoho bodů marma - koncentrované životní energie. Pokud máte náš speciální vlasový olej (Saint John’s Worth Hair Oil), teď je ta správná chvíle ho použít. Vmasírujte si olej do celé délky vlasů a nechte působit minimálně po dobu masáže, popřípadě zabalte nejdříve do plastové koupelové čepice, pak ručníku a nechte působit tak dlouho, jak to je pro vás únosné, třeba i přes noc.
  4. Krouživými pohyby si promasírujte čelo, spánky, tváře a čelist - vždy směrem nahoru. Nezapomeňte si promasírovat i uši, jak lalůčky (další důležité sídlo marma bodů), tak i ucho uvnitř. Místo základního oleje můžete tady použít Rose Face Oil.
  5. Končetiny - ramena a nohy - si masírujte dlouhými tahy a na klouby (kolena, lokty a ruce) zase použijte krouživé pohyby. Vždy se masírujte směrem k srdci. Prsty na rukou jsou výjimkou, masírujte je směrem od těla ven.
  6. Břicho a hruď masírujte velkými krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. Na břiše sledujte trasu velkého střeva - po pravé straně břicha stoupejte nahoru, přejděte na druhou stranu a vracejte se po levé straně dolů.
  7. Na závěr si minimálně několik minut masírujte chodidla, na kterých jsou nervová zakončení životně důležitých orgánů a marma body. Dávejte si pozor při chůzi po podlaze s naolejovanými chodidly.
  8. Pokud možno, chvíli si poseďte s olejem na sobě, alespoň 5 minut a teprve potom se osprchujte nebo vykoupejte ve vaně. Nepoužívejte ideálně žádný šampón ani mýdlo. Pokud si po rituálu musíte umýt hlavu, aplikujte jemný šampon při prvním mytí na suché naolejované vlasy, bez předchozího opláchnutí vodou.
  9. Po koupeli se jemně osušte, neotírejte se vehementně osuškou, jenom jí jemně přikládejte k pokožce.

Užijte si nádherného pocitu opečovaného těla i duše.

Vaše Inéz Cusumano