Jarní očista nejen pro tělo, ale především pro duši

2. dubna 2020
Autor: Martina Koktová


Mám trošku pocit, že jsme v této zvláštní době malinko zapomněli na krásnou a radostnou novinu – je jaro! Dny se prodlužují, venku je čím dál tepleji, a sluníčko nám může vlít spoustu energie a radosti do žil. Pojďme se tedy společně podívat, jak můžeme našemu tělu, ale také duši a mysli pomoci v jarní detoxikaci.


Detoxikace z pohledu tradiční čínské medicíny

Jak jistě všichni víme, detoxikace neboli očista organismu je přirozený děj, který se v našem těle odehrává neustále. Proto bychom se o naše tělo měli starat nejen na jaře, ale v průběhu celého roku (formou stravy, pohybu a relaxace). Nicméně podle filozofie Tradiční čínské medicíny je jaro ideální období pro očistu jater a žlučníku. Dle této východní filozofie můžeme rok rozdělit na 5 hlavních období, ke kterým se vždy váže některý orgán. Na jaře je v největší síle element dřeva, který je symbolizován játry a žlučníkem. Tyto orgány jsou na jaře nejvíce aktivní, a proto bychom jim měli věnovat náležitou pozornost. Já sama se snažím zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny, více dbát na pitný režim a také se snažím najít chvíle klidu při poslechu relaxační hudby.

Bylinky jako hlavní pomocník při detoxikaci

Mimo to, že bychom měli na jaře odlehčit stravu (zařadit více ovoce a zeleniny, omezit přísun živočišných produktů, alkoholu a bílé mouky), tak bychom si také měli pohlídat dostatečný pitný režim.

Je nutné pít samozřejmě dostatek vody (může být s trochou citrónu či pomeranče), ale když není ještě pořádné teplo, je vhodné zařadit bylinné kúry v podobě čajů. Na játra je nejvhodnější ostropestřec mariánský, jenž je silný antioxidant a výrazně podporuje regeneraci jater. Neméně důležité jsou pak další bylinky, jako například řepík lékařský, nebo řebříček obecný. Další bylinky můžeme zařadit do našeho jídelníčku na podporu trávení – například mátu, nebo zázvor.

Aromaterapie v péči o pokožku

Detoxikaci můžeme podpořit také používáním esenciálních olejů. Ty nám mohou pomoci nejen na fyzické úrovni, ale mohou nám být velmi nápomocné při pročištění myšlenek a uvolnění naší přetížené a roztěkané mysli. Oleje vhodné pro podporu lymfatického systému (který při správné funkci zajišťuje obranyschopnost organismu a odvod toxických látek z těla) mohou být například cedr, cypřiš, rozmarýn, nebo citrusy. Můžeme je použít třeba ve formě přírodní kosmetiky (například naše Rozmarýnové čistící máslo) nebo přes aromalampu či difuzér. V tomto čase jsem si oblíbila pro večerní pohodu do aromalampy - esenciální olej citrónu, eukalyptu, bergamotu, nebo tea tree, který má dezinfekční účinky. Další oleje podporující již zmiňovaný element dřeva mohou být například pomeranč, meduňka, máta, nebo třeba heřmánek. Opět je můžeme zařadit do našeho denního režimu formou různých koupelí, inhalací, nebo masáží. Z našich esenciálních olejů pro pokojovou aromaterapii můžeme doporučit Yarrow a Moonlight.

Rostlinné produkty pro očistu pokožky

Nejen esenciální oleje, ale i další přírodní produkty můžeme využít k očistě naší pokožky. Nezapomínejme na rostlinné oleje všeho druhu – vybírejme je v bio kvalitě, lisované za studena. Zařadit je můžeme třeba do salátů, nebo je aplikovat přímo na kůži. Jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin a osobně doporučuji zejména slunečnicový či mandlový olej, nebo například olej z černého kmínu. Úžasné účinky na pokožku má také himalájská sůl, nebo třeba kvalitní med. Jejich účinky jsme u nás zkombinovaly do speciální medové terapie, která začíná celotělovým očistným šalvějovým peelingem z himalájské soli, a pokračuje detoxikační medovou masáží zad a nohou. U nás tuto terapii označujeme jako absolutní detoxikační bombu. Věříme, že si ji budete moci brzy opět u nás dopřát.

Tip MCELY BOUQUET

Na jaro jsme pro Vás z našich produktů vybrali Sage Body Scrub (Očistný peeling z himalájské soli) a Daisy Body Oil (Sedmikráskový pěstící olej). Po použití těchto dvou produktů bude Vaše pokožka neuvěřitelně hebká a hydratovaná. Při domácím použití se doporučují po celotělovém peelingu naložit do horké koupele a využít tak maximálně účinky jednotlivých esenciálních olejů. Po koupeli se pak natřete sedmikráskovým olejem, který pokožku zpevní a vyživí.

Možností, jak podpořit funkci jater, je víc než dost. Nezapomínejme však na základní věci jako je strava, pitný režim, pohyb a dostatek spánku a relaxace. Využijte toto období také ke zklidnění mysli, ať už třeba formou odpočinku s oblíbenou knihou v ruce, nebo zkuste třeba některou z meditačních technik.

Přeji všem krásný začátek jara a mnoho sil v současné situaci.
Vaše Martina Koktová
Mcely Bouquet Spa Supervisor


Martina Koktová

Martina pracuje jako Spa Supervisor na zámku již třetím rokem a zřejme jí nikdy nepotkáte jinak, než s úsměvem od ucha k uchu.

Neustále se vzdělává. Momentálně studuje na Institutu Aromaterapie aromaterapii a okrajově Tradiční čínskou medicínu. V souvislosti s účinky a působením aromaterapie jí nejvíce zajímá léčba onkologických pacientů.

Miluje cestování, nejvíce si oblíbila Asii, zdravý životní styl a pohyb.