Udržitelnost

aneb na cestě za zeleným výhledem

Pro Chateau Mcely bylo přirozené následovat od samého počátku principy, které jsou v souladu s filosofií péče a lásky jak k sobě, tak ke svému okolí. Znamená to chování šetrné k životnímu prostředí, přemýšlet o důsledcích svých kroků, nepolevit v pozornosti a neustále dělat něco navíc. Pro jednoho člověka je to otáz­ka volby. Pro hotel je to velká výzva.

S myšlenkou udržitelnosti již od samého počátku

Chateau Mcely se díky svému přístupu stal prvním pětihvězdičkovým zeleným ho­telem v Česku a druhým v Evropě

  • Manželé Cusumano kladli důraz na to, aby se na vybavení interiérů do maximální míry podíleli místní, čeští výrobci. 
  • Vybavení tvoří především přírodní materiály.
  • Využití lokálních zdrojů je dnes mnohem víc samozřejmé, ale v době, kdy zámek procházel rekonstrukcí, se jednalo o takřka vizionářský přístup.

Šetříme přírodu v každodenním provozu

Za pohádkově klidnou fasádou je čilo jako v úlu. Recepční, pokojské, lázeňští terapeuti, pracovní­ci zázemí, ti všichni mají na zřeteli blaho hostů a zároveň i naší planety. 

  • Ručně se třídí odpad, který vyhodí do koše hosté.
  • Třídění odpadu se daří díky dobrému plánování a vůli kolegů i v kuchyni. 
  • V koupelnách nenajdete jednorázové produkty, ale kvalitní kosmetiku ve znovuplnitelných nádobách.
  • O šetrnosti k životnímu prostředí prosíme i hosty formou informací v pokoji.

S respektem i v restauraci Piano Nobile

Hlavním mottem restaurace pod vedením Honzy Štěrby byly, jsou a budou: lokální suroviny! 

  • Bylinky, jedlé květy, drobné ovoce a zelenina rostou pod zámkem na zahradě, takže v létě stačí sejít po pěšině a natrhat si. 
  • Pár sezón se tým restaurace ocitl v roli nadšených pěstitelů, když založili v zahradě šnečí farmu. Takhle blízko ještě šneci na zámecký talíř neměli a restaurace slavila s lahodným menu skvělý úspěch. 
  • Co nemůžou kuchaři vypěstovat či vyrobit sami, přivezou jim místní zemědělci a biofarmáři.  Pečivo dodávají Ledecké pe­kárny a čerstvé ryby pocházejí z nedalekých Psinic u Libáně.
  • Zbytky z kuchyně se pak servírují slepičkám nebo králíkům v domác­nostech zaměstnanců či sousedů.

Ekologické hospodaření s elektřinou a teplem

  • topení štěpkou jako nejvíce eko topení, díky odpadovému dřevu
  • fotovoltaika šetří cca 1 fakturu ročně
  • biotopické jezírko bez chemie, solární ohřev

Podpora komunitního života kolem nás

  • Řadu let zámek zajišťuje výuku angličtiny v dětském domově v Nymburce.
  • Vybírá si k finanční pomoci konkrétní rodiny, jejichž děti či maminky neměly tolik štěstí a potýkají se s nepřízní osudu.
  • Každý rok přispívá částí výtěžku ze slavnosti Slet princezen na podporu handicapovaných z blízkého Centra pro všechny.
  • Je nápomocen místním seniorům či podporuje obec a mcelské děti.
  • Vysázené stromy v okolí

Ekologické hospodaření v zámeckém parku

  • zachytávání dešťovky vody na zalévání
  • ekologické hospodaření v parku (sečení luk)

Naše bio kosmetika MCELY BOUQUET

....

Elektromobilita

  • LEXUS partner a jejich hybrid auta
  • dvě dobíjecí stanice pro elektromobily,