9 kvítí a magická 9

15. února 2019
Autor: Eva Plchová


Věděli jste, že Mcely Bouquet je s námi již magických 9 let?

9 produktů inspirovaných 9 květinami mcelského devatera kvítí pro 9 domácích rituálů. To byla MCELY BOUQUET před 9 lety, kdy se psal podzim roku 2010. MCELY BOUQUET se zrodila společně s celým lázněmi MCELY BOUQUET SPA a dolní částí anglického parku. Magická 9 je spojená i s mcelským zázrakem z poloviny 19. století!

Na počátku byla žena a láska...

Jak to vidí Inéz Cusumano dnes po 9 letech?

„Mcely Bouquet byl pro mě vstup do neznáma. Byl to risk a sázka na přírodu, který se vyplatil. Na začátku jsem ale neměla tušení, jak bude kosmetika přijata. Jen jsem cítila, že musím přijít s vlastní značkou, která bude naplno souznít se zámkem a jeho příběhem. Hlavním motorem bylo především přinést kosmetiku pro naše masáže a terapie v našich nových lázní, kde jsem nechtěla dělat kompromisy. Byl to zcela jiný koncept, tehdy nezvyklý a moc nevídaný, postavený na přírodě, mém přesvědčení a lásce k bylinkám. Z původní devítky máme již 24 produktů. Často dostávám otázku, který je ten nejlepší? A já říkám, že to nelze říci. Každý je jako mé dítě, které mu jsem při jeho zrodu dala maximální péči a pozornost a bez mé 100% spokojenosti by nespatřil světlo světa. Začalo to testováním vzorků na rodině a svých nejbližších přátel a dnes je to z toho renomovaná značka. To mě samozřejmě těší.“


Unikátnost v 9 bodech

  1. Průkopník v české přírodní kosmetice v bio kvalitě
  2. Zámek s 24 pokoji má vlastní kosmetickou řadu
  3. Využívá alchymistické a bylinkářské dědictví původního aristokratického sídla
  4. Míchaná ručně s láskou v zámecké laboratoři
  5. Souzní s celým zeleným fungováním
  6. Zcela bez vody, chemie a konzervantů
  7. Ochrana díky starému ultrafialovému českému sklu
  8. Založena a vyvinuta majitelkou zámku Inéz Cusumano
  9. Pečuje o celé tělo od vlasů po konečky prstů

9 Kvítí

RŮŽE, SEDMIKRÁSKA, ŠALVĚJ, HEŘMÁNEK, MĚSÍČEK, MEDUŇKA, LEVANDULE, ŘEBŘÍČEK, MATEŘÍDOUŠKA
Již po generace zkušené babky bylinářky sbíraly svatojánské kvítí na počátku léta, kdy jsou bylinky nejúčinnější. Devatero kvítí nasbírané na 9 různých svazích sušily a pomocí starověkých postupů přidávaly do protizánětlivých, zklidňujících a čistících čajů, nebo je louhovaly v panenském rostlinném oleji. Získávaly tím účinné hojivé, regenerační, či prokrvující balzámy na masáže a obklady, nebo blahodárné oleje do koupelí.

Magická zázračná 9

9 měla v tradičních alchymistických a astrologických naukách magický význam, vycházející z víry v božské uspořádání světa a vesmíru do devíti astrálních sfér. Během památného mariánského vidění roku 1849 sdělila Nebeská královna třem dívkám ve Mcelích rovněž 9 tajemství. Léčivé extrakty z devatera kvítí využívali i místní alchymisté podporováni mocnými mecenáši na nedalekých zámcích k výrobě elixíru mládí, zdraví a krásy.


Recept s 9 bylinami

Z devatera místních slunovratových bylinek pro hosty dodnes podle receptury paní Světly Dudkové ze Mcel připravujeme náš oblíbený regenerační osvěžující nápoj Devatero kvítí Svatojiřského lesa. Tady je RECEPT!

Na základní dvoulitrový nálev je třeba hrstka meduňky, půl hrstky mateřídoušky nebo tymiánu, 2 květové nebo listové snítky řepíku, po snítce máty, řebříčku a šalvěje, 5 květů měsíčku, 10 kvítků sedmikrásky a 1 květová snítka třezalky. Omyté byliny přelijeme 2 litry vroucí vody a necháme vylouhovat až do úplného vychladnutí. Po promíchání přecedíme a vylouhované byliny řádně vymačkáme. Do nápoje přidáme 0,7 l perlivé minerálky, šťávu ze 2 citronů a mírně osladíme medem. Nápoj vychladíme a podáváme s ledem, plátkem citronu nebo limetky a čerstvým lístkem máty či meduňky. V chladničce vydrží nápoj v uzavřené dóze několik dní. Směs bylinek je možné zakoupit i u nás na zámku.