Kouzlo poklidného adventu

26. listopadu 2019
Autor: Eva Plchová


Miluji závěr roku a advent. Děti se mnou sdílejí toto nadšení. V polovině listopadu to už nemůžeme vydržet, pouštíme si koledy, povídáme o Vánocích a zapalujeme mcelskou aroma lampu se sváteční skořicovou vůní C - Celebration (s kořením z velkých dálek, pačulí a pomerančem). Ta nám dokáže provonět dům a naladit nás na tu správnou vlnu.

Pokud k nám někdo náhodou zavítá, dívá se na nás trochu divně, ale my si to užíváme. Nepředčíme však mého manžela, který vzpomíná, jak si občas s maminkou zahráli na Vánoce i v létě, když pekli na rodinnou dovolenou v karavanu oblíbené vanilkové rohlíčky. Otevřená okna, letní vítr a zvuk rolniček asi také způsobilo dost údivu kolemjdoucích. Nicméně tyto výjimečné rodinné chvilky kouzlí úsměvy dodneška. Advent a Vánoce prostě mají svoji atmosféru a s dětmi nabývají nových rozměrů. Už to totiž není jen o nás, ale o radosti sdílení a vzájemné lásce.

Mým rituálem s dětmi je každoroční večerní výlet na adventně nazdobený mcelský zámek, protože je to prostě událost. Už když přijíždíme, celý zámek a park svítí do dálky a když se otevírá brána, je to jako vjíždět do pohádky. Najednou svítí přes 7 500 žárovek! Sama mám někdy slzu dojetí na krajíčku. Taková nádhera. Říkám si, jak jsem vděčná, že něco takového mé děti mohou zažívat. Za mého dětství ještě v předrevoluční době bylo vše dost jiné.

Zámek se halí do adventní krásy nejen venku, ale i uvnitř. Již několikátou sezónu nám zdobí náš velký vánoční strom v reprezentativních sálech ručně malované ozdoby české společnosti Glassor. Pravidelně nám zapůjčí nový set ozdob, a tak můžeme dopřát našim hostům každý rok jiný zážitek. Letos stromu až do stropu, nově uprostřed Čajového sálu, vévodí trendy koňakové barvy v kombinaci se zlatou, bílou a čirým sklem. Když se otevřou hlavní vchodové dveře zámku, strom je prvním vánočním obrazem, co hosté vidí. V polovině adventu ještě zavěsíme zelený strom špičkou dolů na patiu Bellavista, aby nám vydržel až do Vánoc. Nastříkáme mu jen zlatě kořeny a kmen. Ne, nezbláznili jsme se, jen chceme každý rok mile překvapovat naše hosty. Vše doplní náš adventní program.

Mým každoročním velkým přáním, je prožít co možná nejklidnější advent. Vybírám dárky příležitostně již v průběhu podzimu. S širší rodinou jsme domluveni, že si k svátkům jen popřejeme a strávíme spolu hezké chvilky. Mým nejbližším vybírám pak dárky rozumně. V adventním čase nelítám zběsile po obchodech. Již tam v podstatě nechodím, nebo úplně minimálně. Supermarkety vyměním za malé obchody v okolí domu nebo si potraviny nakoupím on-line. Toužím už jen po klidu, harmonii, času s rodinou, vánočních vůních, procházkách či malých výletech. Na začátku adventu si vyzdobíme adventně dům i zahradu. Děti milují vybalovat velký betlém, který je dominantou naší zahrádky uprostřed otevřeného původního dětského domečku. Svítící betlém a stromy nám pak dělají kulisu každý večer u společné večeře. Co se osvědčilo, jsou ponožky na krbu s dobrůtkami na každý den místo velkých adventních kalendářů. Každé ráno děti přiběhnou dolů ještě v pyžamu a první pádí k další ponožce plni očekávání, co tam asi bude. Když se povede a večer nasněží, je skvělé si jít užít sníh na zahradu do tmy večera třeba i sousedovic dětmi.Posloucháme koledy, zapalujeme večer krb a prskavky, hrajeme koledy na klavír, peču s dětmi vánoční perníčky a napouštím si večerní koupele (můj tip je Posilující řebříčkový koupelový olej, který mě vždy uklidí a dopřeje krásnou pokožku celého těla. Je skvělý i na dětskou večerní koupel).

Na Vánocích je pro mě nejhezčí to těšení se a trávení společného času. Tři vánoční sváteční dny rychle utečou, ale advent je dlouhý čas čtyř týdnů. Tak si ho pojďme užít a v klidu přemýšlet o svém životě. Napadá mě, že to vše krásně vystihuje naše zámecké heslo „Choose love every day“.

Krásný advent přeje,
Eva