Podzimní posílení imunity po Mcelsku


4. listopadu 2020
Autor: Martina Koktová a Veronika Puldová


Po teplém létu k nám opět přichází barevný podzim a s ním kratší dny, méně sluníčka, časté deště a chladné počasí. Přesto je podzim krásné období, které nejen nám, ale celé přírodě přináší spoustu příjemných chvil.

Jako každý rok, i letos je na podzim zvýšený výskyt virových onemocnění a opět platí,
že bychom měli myslet na svoje zdraví a budovat si silný imunitní systém. To je samozřejmě zásadní po celý rok a nelze na podzim vše dohnat. Máme ale pro vás k běžné péči o zdraví
a vhodnou stravu, praktické tipy, jak na to. Věříme, že některé z nich vám budou inspirací.

Podzim ve znamení elementu kovu

Dle tradiční čínské medicíny je podzim ve znamení elementu kovu. Tento element má rád řád a disciplínu. Tep přírody se zpomaluje, a proto bychom měli zpomalit a přibrzdit i my. Je více než vhodné si nastavit pravidelný režim a dodržovat ho – usínat a vstávat každý den ve stejnou dobu, zakotvit si pravidelnost ve stravování a dodržovat pohybovou aktivitu. Více než kdy jindy je důležité mít dostatek spánku. Vaše tělo si ho nyní přirozeně bude žádat více, než je tomu v letních měsících. Dovolte mu tedy načerpat potřebnou energii. Čím méně světla je přes den, tím více by naše tělo mělo odpočívat a relaxovat. Využijte tedy podzimní, a i následné zimní měsíce ke čtení knížky doma u krbu, ke společné rodinné večeři či večernímu povídání při čaji na dobrou noc.

Pro lepší zvládnutí stresu a únavy můžete zařadit také přírodní adaptogeny a medicinální houby (ashwaganda, reishy, cordyceps, rozchodnice, sibiřský ženšen…). Častokrát mají blahodárnější účinky než káva. Nezapomeňte na dostatek pohybu, zhluboka dýchejte a zkuste třeba i některé meditační techniky. Především ale nezapomeňte mít pozitivní mysl a nepodléhejte příliš strachu a obávám. Naopak se smějte, protože smích léčí a pomáhá zvládat těžší životní chvíle.

Antivirové esenciální oleje

Esenciální oleje vřele doporučujeme pro použití v domácnosti. K jejich aplikaci můžete využít aromalampu či difuzér. Výborné je také připravit si olej do koupele, který si přidáte do horké vany a dopřejete si dokonalou chvíli odpočinku.

My v tomto období používáme do aromalampy zejména esenciální oleje se silným antivirovým účinkem. Jsou to především ty oleje, které mají pozitivní vliv na dýchací cesty, pomáhají lepší absorpci kyslíku a zároveň posilují imunitu (mimo jiné například tím, že podporují růst a vznik bílých krvinek). Mezi tyto oleje můžeme zařadit notoricky známý eukalyptus, tea tree, levanduli, šalvěj, či třeba rozmarýn. Velmi krásný je i esenciální olej vavřínu, který je skvělé použít do směsi například s některým citrusem. Doporučujeme pečlivě vybrat správnou aromalampu, aby nedocházelo k přepalování esenciálních olejů – vybírejte vždy takovou,
která má velkou nádobu na vodu. Inspirovat se můžete naší mcelskou keramickou aromalampou, kterou je možné zakoupit na recepci Chateau Mcely. Z naší kolekce esenciálních olejů bychom doporučily Celebration – ideální směs pro podzimní období s vůní skořice, pomeranče a muškátového oříšku.

Na přípravu koupelového oleje použijte rostlinný olej (jojobový, meruňkový, nebo třeba slunečnicový) a do 100 ml tohoto oleje přidejte zhruba 50 kapek esenciálních olejů.
Pokud se v míchání těchto produktů tolik neorientujete, doporučujeme ze začátku smíchat maximálně 3 druhy vůní. Nebojte se experimentovat a buďte kreativní, váš čich vás dokonale povede. Pokud se chcete zdokonalit ve výrobě přírodní kosmetiky, doporučujeme vám navštívit naše kurzy přírodní kosmetiky

A nemůžeme zapomenout na osvědčený tip – na roušku si kápněte 1 kapku citrónu, grepu,
či eukalyptu
pro příjemnější pocit z nošení roušky. Skvělým tipem je i nastříkání vnitřní strany roušky naším Růžovým tonikem. Poděkuje vám nejen vaše duše, ale také vaše tělo.

"C" – Celebration

Esenciální olej do aromalampy
nebo difuzéru navozující sváteční atmosféru.
390 Kč
 

Kolekce esenciálních olejů

5 aromaterapeutických směsí
čistých esenciálních olejů pro aromalampy
a difuzéry v krásné dárkové kazetě.
1 790 Kč

Saunování a otužování

Skvělý způsob, jak celoročně posilovat odolnost organismu, je návštěva sauny a s tím spojené otužování. Pro začátečníky doporučujeme zařadit vždy na konci sprchování pár vteřin pod studenou vodou. Nebuďte na sebe příliš přísní a začněte opravdu pozvolna. Pokud se u toho budete cítit dobře, můžete se po malých krůčcích posouvat dál a dál. Kdo by se chtěl otužování začít věnovat více, doporučujeme si nastudovat metodu podle Wima Hofa, která propojuje otužování se správným dechem a tréninkem mysli.

V sauně vypotíte z těla spoustu toxinů. Při saunování nezapomeňte dodržovat dostatečný pitný režim. K dokonalé relaxaci svalů můžete po sauně zařadit také masáž.

Pro domácí saunování doporučuji náš speciální esenciální olej Cool Sauna

Najděte si i v těchto sychravých měsících čas na sebe. Využijte toto období k relaxaci
a odpočinku. Zima venku k tomu dokonale nabádá. Doufáme, že alespoň jeden z výše zmíněných tipů napomůže ke zlepšení vaší imunity.

Krásné podzimní dny přejí,

Martina Koktová
hlavní terapeut lázní Mcely Bouquet Spa
Veronika Puldová
Spa manager