Podzimní zklidnění vlasů i duše

24. září 2019
Autor: Eva Plchová


Mé letošní léto bylo intenzivní a jedním slovem krásné. Moře, sluníčko, výlety, zážitky s dětmi, pohodové chvilky na zahrádce, žádné kroužky, úkoly, rozvážení dětí, žádný ranní shon ani brzké vstávání. Děti poprvé po letech objevily kouzlo prázdnin u babičky, což přineslo i kouzlo do našich chvilek s manželem. Prázdninovou idylu však vystřídal zářijový shon začátku školního roku. Maminky, co mají školkové a školní děti mi asi dají za pravdu, že první zářijový týden je fakt jízda. Sečteno, podrženo, je čas opět na péči o sebe, nejenom o svoji pleť, ale na podzim zejména o vlasy a duši!


Vlasy, které byly dva měsíce vystavené slunci, vodě a také nyní v září stresu. Pro tyto chvíle jsem před lety objevila mcelský REGENERAČNÍ TŘEZALKOVÝ VLASOVÝ ELIXÍR a od té doby na něj nedám dopustit. Tehdy, zhruba rok po narození dcery, jsem řešila nadměrné vypadávání vlasů. Nádherné vlasy vystřídaly chomáče vlasů v kartáči a hrozba kadeřnice, že mi je výrazně zkrátí. Tomu naštěstí zabránil příval ovoce, zeleniny a vitamínů, a především zázračný třezalkový olej. U druhého těhotenství jsem již byla připravena a zařadila tento elixír ihned do poporodní péče. Nebudu psát, že vlasy nepadaly vůbec, ale bylo to o dost lepší.

Co je to za zázrak?

Třezalka, jojoba, rozmarýn, mateřídouška, kokosový olej, geránium
Jedná se o hluboce pěstící směs účinných olejů, výtažků a esenciálních olejů pro namáhané vlasy, které kraluje třezalka, lidově nazývaná „svatojánské koření“. Do dnešních dnů se sbírá na stráních u mcelského zámku kolem půlnoci o svatojánské noci, kdy má mít největší účinky. Lidovou tradici potvrzuje vědecký výzkum, který prokázal její velký vliv na regeneraci a růst vlasů díky látce astilbin. Elixír regeneruje vlasy od kořínků až po konečky, zanechává je lesklé, oživené, omezuje jejich vypadávání a tvorbu lupů a je vhodný i pro mastné vlasy.

Jak na to?

Pokud své vlasy potřebuji oživit, zařadím si tuto intenzivní péči minimálně jednou týdně. Pokud mám vlasovou krizi, dopřeju si dočasně elixír 2x až 3x do týdne (netrpím na mastné vlasy). Olej si nanáším do dlaní a postupně ho rozetřu do suché pokožky hlavy a na celou délku vlasů až ke konečkům. Nechám působit minimálně 30 minut, snažím se i déle. Poté důkladně smyju šamponem a pokračuji v obvyklé péči o vlasy. Doporučuji si vlasy raději umýt dvakrát, jinak mohou zůstávat mastnější. Z mé zkušenosti jsou vlasy snadněji upravitelné. Pokud si vlasy natočím (synovi se nejvíce líbí „nátočky“ alias natáčky…), lépe mi účes drží, a hlavně se krásně lesknou a při pravidelné péči jsou pevnější a omezí se jejich padání. Pro velmi intenzivní péči můžete vyzkoušet zábal přes noc. Pokud se bojíte mastného povlečení jako já, řeším to někdy tím, že když vím, že již nikam nepůjdu a snad nikdo ani nečekaně nezazvoní, nanesu si elixír již odpoledne a až večer si vlasy umyji. K elixíru je ale z mých zkušeností nutné dbát také na správnou výživu a doplnění některých vitamínů.

A jak na tu duši?

Na mě perfektně funguje pravidelný zářijový rodinný víkend ideálně do přírody po poprázdninovém zápřahu. (Pro Vás to může být třeba náš zámek uprostřed lesů. Já musím ale zajet jinam, než do práce). Jsme opět spolu, můžeme si zalenošit ráno v posteli, chvíli zase pečuje někdo o mě a k tomu zapomenu na běžné starosti a přípravu svačin do školy. Letos jsme si zajeli do Krkonoš a všichni čtyři si vyšlápli na Sněžku. Nutno říci, že nejvíce jsem funěla já a že u finálního výstupu mě můj pětiletý syn se svojí dětskou energií musel trochu povzbuzovat, ale užili jsme si to. Nádherné babí léto!

K tomu si dopřávám bylinné uklidňující čaje na dobrou noc, esenciální oleje do bílé keramické mcelské aromalampy (perfektní je naše POKOJOVÁ AROMATERAPIE), jógu, oblíbenou hudbu k vaření a po prázdninovém jídelním chaosu se zaměřuji opět více na zdravou stravu pro celou rodinu. Když je pošmourno a chladněji, dopřeji si první podzimní večerní koupele a společně s dětmi tatínka přemluvíme, aby zapálil krb. A je to! Vlasy i duše jsou v harmonii a hygge chvilky po létě jsou zpět.

Krásné podzimní dny plné úplně obyčejných, krásných zážitků přeje,
Eva