Principy Blue Zones –nejzdravější místa světa

13. května 2019
Autor: Veronika Puldová


Moje jméno je Veronika Puldová a v Chateau Mcely mám na starosti MCELY BOUQUET SPA. Wellness je podle mě ta „nejlepší věc na světě“ a proto se snažím rozvíjet nejen tu pasivní stránku, což je právě naše SPA, ale i tu aktivní. To znamená, že si se mnou můžete zacvičit v našem parku, protáhnout se v meditační zahradě, zaběhat si po okolních lesních cestách, nebo se projet na kole Svatojiřským lesem. Ruku v ruce s wellness jde samozřejmě kvalitní strava, duševní pohoda a další aspekty vedoucí k „wellbeing“. Dnes Vám představím ale trochu jiný projekt, který je ve své podstatě „wellbeing“ podobný a jmenuje se „Blue Zones“.


Jak žít dlouho, šťastně a zdravě?

Na myšlenku Blue Zones nás přivedla naše paní majitelka, která je neuvěřitelným zdrojem inspirace. O projektu se dozvěděla na jednom inspirativním víkendu přímo od Dana Buettnera – badatele, experta v oblasti dlouhověkosti, novináře a autora několika knih o Blue Zones. Přála si, abychom si takové Blue Zones prostředí zkusili nasimulovat i tady u nás na zámku.

Co je to Blue Zones?

Již zmíněný Dan Buettner se v roce 2004 vydal společně s National Geographic napříč všemi kontinenty, aby objevil „nejzdravější místa světa“.

Na konci jejich výzkumné expedice bylo známých 5 oblastí, kde se lidé dožívají vysokého biologického věku (i přes 100 let), netrpí civilizačními chorobami a během života se těší dobrému zdraví. Jejich životy jsou obecně spokojenější a šťastnější. Tato místa jsou nazvány „Blue Zones“.

Podstatnou část úspěchu modrých zón tvoří genetika a také životní prostředí (pohoří, krajina, architektura…), což mnohdy ovlivnit neumíme. Nicméně spoustu věcí ovlivnit lze v jakémkoliv prostředí. A tajemství, jak toho docílit, je stručně popsáno v tzv. „Devateru“.


Blue Zones "Devatero"

1. Přirozený pohyb
2. Znát svůj smysl života
3. Umění relaxace
4. Pravidlo 80%
5. Převaha rostlinné stravy
6. Příjemné a pravidelné chvilky s vínem
7. Víra
8. Rodina na prvním místě
9. Obklopovat se správnými lidmi


Projekt "Blue Zones" v týmu Chateau Mcely

Výše zmíněné principy se snažíme aplikovat do praxe, resp. do našeho každodenního života tady na zámku. Abychom mohli dělat to nejlepší pro naše klienty, musíme začít sami u sebe.

Proto jsme si zavedli několik nových společných týmových aktivit, u kterých se potkáváme i mimo řešení pracovních záležitostí. Jednou z aktivit jsou společné obědy, které se odehrávají v naší nové jídelně. Kluci z kuchyně připraví jednou měsíčně vydatnou, chutnou a zdravou polévku dle Blue Zones receptury pro celý tým a pak se scházíme v jídelně a společně si na ní pochutnáme.

Pokud hovoříme o jídle, měli bychom mít na paměti i určitou střídmost (a to nejen v jídle), proto mnozí z nás drží jednou měsíčně (vždy za úplňku) půst, který vede jak k očistě tělesné, tak i duševní. Další novinkou v našem týmu je společné cvičení v zámeckém parku, týmové hry na multifunkčním hřišti, kdy si zahrajeme volejbal, basketbal nebo ping pong. V tomto duchu připravujeme i naše zámecké teambuildingy, ale o tom zase někdy příště…

Mezi ostatní aktivity pro podporu zdravého životního stylu a fyzické zdatnosti můžeme řadit i chůzi po schodech namísto použití výtahu, meetingy v parku za chůze a mnoho dalšího. Výhodou je, že si v rámci kolektivu můžeme jednotlivé věci vzájemně připomínat a současně se podporovat v jejich dodržování a motivovat jeden druhého.

Jak mohou Blue Zones zažít naši hosté?

Nejlepší formou je nový „Fit balíček“. V rámci něj si mohou hosté zacvičit v parku pod mým vedením, zrelaxovat se v našem Spa při reflexní terapii nebo si vychutnat nutričně vyvážené menu inspirované právě recepturami Blue Zones. Mimo to je součástí balíčku i speciální diagnostika tělesné konstituce, smoothie nápoj, volné využívání biotopického jezírka, saunového domečku, venkovní vířivky a mnoho dalšího.