Růže, růže, růže

Královna květin a nejvzácnější esenciální olej světa

4. června 2020
Autor: Eva Plchová a Martina Koktová


Růže je symbolem něhy, ženskosti, sladké květinové vůně
a blahodárných účinků na naši duši i krásu.
Růže je neodmyslitelnou součástí naší čistě přírodní kosmetiky Mcely Bouquet, vybraných gastronomických pochoutek šéfkuchaře Honzy Štěrby i našeho zámeckého parku.

Růžemi se v něm můžete kochat v květnu a v červnu. Tyto měsíce jsou na zámku těmi nejvoňavějšími a nejromantičtějšími v celém roce. Ve Mcelích má pěstování růží dlouhou tradici. Mcelská růže byla vždy nesmírně aromatická. Mezi květinami Mcely Bouquet má růže, královna květin, absolutně výsadní postavení. Společně se sedmikráskou, šalvějí, heřmánkem, měsíčkem, meduňkou, levandulí, řebíčkem a mateřídouškou patří růže mezi devatero kvítí,
z jejíž tradice Mcely Bouquet vychází. Růže je známá svými omlazujícími, antidepresivními účinky a také jako afrodiziakum. Pojďme společně odhalit růžové tajemství.

Jak růže kvete?

Mezi nejrozšířenější druhy růže v České republice patří nepochybně růže šípková. Tuto vytrvalou rostlinku můžeme vidět kvést především v květnu a v červnu. Velmi známým druhem je růže stolistá a nesmíme zapomenout na naši oblíbenou damašskou růži otto s velkou
a letitou tradicí, která je základním kamenem i naší kosmetiky Mcely Bouquet.

Esenciální olej růže

Získávání růžového esenciálního oleje je velmi složitý proces. Olej se získává z okvětních plátků růží pomocí parní destilace. Toto je nejšetrnější způsob získávání růžového oleje a růžové vody. Je ještě možnost získávat tyto drahocenné suroviny pomocí tekutého plynu, cena je sice nižší, ale výsledkem již není zdaleka tak účinný olej pro psychiku i pleť. My volíme olej a růžovou vodu, které vznikly výhradně parní destilací, tak abychom mohli zprostředkovat tu nejvyšší kvalitu a nejlepší účinky naší kosmetiky.

Zajímavé je, že na získání 1 litru esenciálního oleje růže je potřeba až 4 tuny okvětních plátků růží. Celý proces je časově i energeticky velmi náročný, proto esenciální olej z růže patří mezi jeden z nejdražších olejů světa. Litr oleje pak stojí přibližně 300 000 Kč. Při parní destilaci vzniká také jako vedlejší produkt velmi ceněná růžová voda, která se dále využívá v kosmetickém průmyslu jako pleťové tonikum. V naší kosmetice ji najdete pod názvem Rose Conditioning Mist, je to nepostradatelný produkt při péči o pleť. Zejména v horkých letních měsících je růžová voda výborná k osvěžení. Celoročně ale pleť hydratuje a dočišťuje. Je dobré ji zařadit v rámci večerní i ranní péče o pleť.

Účinky na organismus

Růže je považována za jednoznačně ženskou květinu, podporuje všechny oblasti související s ženstvím jako takovým. Výborná je na menstruační problémy, neplodnost a hormonální změny. Harmonizuje emoce, působí proti depresi, úzkosti, dodává sebejistotu a schopnost milovat sám sebe i druhé. Růže symbolizuje ženskost a mateřství, proto často voní více ženám až v produktivním věku. Růže je také skvělým pomocníkem v boji proti stárnutí pleti a vráskám. Má rovněž dezinfekční a protizánětlivé účinky, které napomáhají proti akné a urychlují hojení. Růže je vhodná pro všechny typy pleti i věkové kategorie.

Exkluzivní péče o pleť s voňavou kolekcí Mcely Bouquet

Růži najdete ve spoustě našich produktů (např. Divine Herbal CreamRoyal Herbal SpritzMelissa Face Balm Melissa Body Balm, Rosehip Honey Peeling, Daisy Body Oil). Mezi náš nejoblíbenější produkt patří nepochybně Rose Facial Serum, omlazující sérum z růží, které slouží k hluboké regeneraci pleti. Skvostný elixír mládí redukuje vrásky a známky předčasného stárnutí, napravuje poškození pleti způsobené sluncem a zároveň pomáhá navodit vnitřní klid. Sérum obsahuje bohaté množství oleje damašské růže otto, a myrhy – tajemného biblického oleje, který má kromě pozitivního účinku na psychiku také detoxikační a omlazující efekt. Směs vzácných olejů poskytuje unavené pleti hloubkovou regeneraci a výživu, a přitom se rychle vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Růže patří mezi nejluxusnější esenciální oleje a její účinky a vůně jsou vskutku ohromující. Přivoňte si k ní a nechte její účinky na sebe působit.

Jak vnímá růži naše oblíbená cvičitelka jógy Jana Kyriakou, se kterou se pravidelně setkáváte na zámku, zejména v rámci Podzimního Sletu bohyň?

„Naše tělo, a hlavně naše smysly jsou cestou do naší duše. Kůže je náš největší orgán a přes její receptory se vše, čeho se dotýkáme a co na ní aplikujeme přenáší dále do těla a do nervového systému. Dle moderní vědy něžný a podpůrný dotek spouští do těla hormony štěstí, lásky
a sounáležitosti. Zkuste se třeba chytit sami sebe za ruku tak, jak by vás v náročné chvíli chytil dobrý přítel, nebo si položit ruku na hrudník. Dotek je využíván i v psychoterapii a jógové terapii a pravidelnou praxí může takzvaně přeprogramovat náš mozek a posílit sebelaskavost
a přátelský vztah k sobě. A vůně růže tento proces ještě zintenzivňuje. Dle jógy růže otevírá srdeční čakru. Je důležité rozvíjet laskavost k sobě, neboť teprve, když přijmeme sebe a budeme si dobrým přítelem, teprve potom můžeme plně a láskyplně respektovat druhé.
Já miluji růžové sérum Mcely Bouquet, protože si každý den mohu dopřát toto láskyplné pohlazení vědomou aplikací séra na mou pleť. Vím, že vyživuji tělo i svůj nervový systém čistou přírodou i energií lásky, která do produktu byla vložena od sklizení růžových lístků až po balíček v mé ruce. „ Vaše Jana Kyriakou


Mcely Bouquet Spa růžový tip

Pokud chcete zažít něco mimořádného, doporučujeme růží inspirovaný, tělo omlazující a duši povznášející rituál „Růže je růže“ v našich lázních Mcely Bouquet Spa. Po očistném růžovém peelingu celého těla, který zanechá vaši pleť hladkou, pevnou a zářivou, si zabaleni jako
v dětské zavinovačce užijete malé kosmetické ošetření. Po sprše se můžete oddat hlubokému odpočinku při aplikaci výživného meduňkového balzámu s růží a heřmánkem na celé tělo.
90 minut - 3 890 Kč/osoba


Růžový recept šéfkuchaře Honzy Štěrby 
Parfait z růží s jahodovou omáčkou


Potřebujeme:
550 g vyšlehané smetany | 180 g krystalového cukru | 50 ml vody | 6 žloutků | 4 jahody | 50 g sušených růžových květů v cukru | 1 jahoda sušená | 5 g růžové vody

Postup:
Vodu s cukrem zahřejeme na 120 °C (teplota, při níž se cukr začíná měnit v karamel) a za stálého míchání lijeme vzniklou směs na žloutky, které vymícháme do vychladnutí. Poté ke směsi přidáme nadrobené sušené růže, růžovou vodu a na závěr zlehka vmícháme našlehanou smetanu. Parfait vložíme do formy a necháme zmrznout.
Očištěné jahody povaříme s trochou cukru a rozmixujeme do hladké omáčky. Parfait servírujeme s poupaty mladých růží, borůvkami a jahodovými listy.