Zázrak jménem Esenciální olej

8. dubna 2019
Autor: Martina Koktová


"Jmenuji se Martina Koktová a na Chateau Mcely pracuji jako Spa Treatment Supervisor. Mimo masáží, které jsou mojí hlavní náplní práce, jsem se začala aktivně zajímat o tradiční čínskou medicínu a aromaterapii, kterou nyní také studuji na pražském Institutu Aromaterapie. Zdravá strava, pohyb a přírodní medicína jsou mojí velkou vášní a celostní přístup ke klientovi samozřejmostí. V rámci mých článků na našem blogu bych se s Vámi ráda o některé vědomosti podělila."


Co jsou esenciální oleje?

Esenciální neboli éterický olej je pojem, který jste možná ve spojitosti s přírodní kosmetikou již několikrát slyšeli. Pojďme si ale trochu podrobněji říct, co jsou esenciální oleje vlastně zač, a proč dělají přírodní kosmetiku tak jedinečnou.

Na světě je zhruba 350 000 druhů rostlin, ale z toho pouze 5% je siličnatých – tedy dokáže tvořit esenciální olej. Esenciální olej si můžete představit jako soubor těch nejcennějších látek, které daná rostlina má. Množství a chemické složení daného oleje je v rostlině geneticky zakódováno. V rostlině má pak olej několik základních funkcí: ochrana proti škůdcům, signál pro opylovače, ochrana proti UV záření, ochrana při nedostatku vody, aj. Díky těmto vlastnostem jsou esenciální oleje antibakteriální, antivirové, antiparazitické, detoxikační a celkově harmonizační.


Získávání EO

Z rostliny se může esenciální olej získávat různými způsoby. Mezi nejčastější způsoby patří lisování (citrusy) a parní destilace (růže, levandule). Olej se získává z různých částí rostlin – z květů, plodů, kořene, nebo třeba kůry. Proces získávání oleje je poměrně složitý a odvíjí se mimo jiné od toho, jaké množství rostlinného materiálu je k získání oleje potřeba. To také ovlivňuje cenu. Mezi levnější EO patří třeba citrusy (citrón, pomeranč, grapefruit), kde získáme poměrně velké množství oleje z malého množství rostliny. Opakem je pak například damašská růže otto, což je jeden z nejdražších EO vůbec – pro výrobu 1 litru EO růže je zapotřebí až 4 tuny okvětních plátků růží.

Použití EO

Esenciální oleje mají široké spektrum použití. Jejich terapeutické účinky můžeme využít prostřednictvím aromaterapie, což je doplňková terapie, která využívá účinků přírodních éterických olejů k udržování, podpoře a pro zlepšení fyzické a duševní pohody člověka. Esenciální oleje pak můžeme využít k léčbě různých onemocnění (rýma, popáleniny, psychická nepohoda, trávící obtíže…), k přípravě lahodných pokrmů, nebo do kosmetických produktů.

Je hned několik cest, jak můžeme účinné látky z esenciálních olejů dostat do našeho organismu. Jeden z nejrychlejších a nejintenzivnějších způsobů je přímá inhalace (přivonění k lahvičce). Inhalaci využíváme při akutnějších případech, kdy potřebujeme účinné látky dostat co nejrychleji do těla. Touto cestou se účinné látky dostanou přímo do krve během několika vteřin. Jako prevenci můžeme využívat aromalampy a difuzéry (rozptýlení EO v nižší koncentraci do ovzduší). Dalším způsobem je aplikace přes kůži. Kůže je v podstatě největší tělesný orgán, který dokáže velké množství účinných látek vstřebat, a ty se tak dostávají do krevního oběhu.

Vyzkoušejte doporučenou směs esenciálních olejů:

Prosluněné štěstí
Kombinace vhodná pro workoholiky, zklidňuje stres a pomáhá při přepracování.
5 kapek bergamotu - pomáhá při nervovém napětí a nespavosti
5 kapek pomeranč - pomáhá proti křečím, harmonizuje tělo i mysl
2 kapky gerania – pomáhá při většině zánětů, vhodný při přechodu

Vůně pro klid a harmonii
Vhodná kombinace vůní na bolesti hlavy a migrény, pomůže při potížích se žaludkem a trávením.
8 kapek pomeranče – pomáhá proti křečím, harmonizuje tělo i mysl
5 kapek máty – působí příznivě pro dýchací systém, pomůže na křečové žíly
2 kapky rozmarýnu – vhodný na svalové potíže a při únavě

Hluboce meditativní směs
Poskytne psychickou úlevu.
13 kapek cedru – stimuluje pohlavní ústrojí a pomáhá při jeho léčbě, vhodný při problémech s dýchacím ústrojím
4 kapky levandule – regenerace, antidepresivum

Cesta esenciálního oleje do krevního oběhu vede přes limbické centrum v mozku, což je centrum nevědomí, emocí a chování. Proto nedokážeme aktivně ovlivnit, které oleje nám budou vonět, a které nikoliv. Preferenci vůní za nás zařídí naše podvědomí. Proto hlavní doporučení aromaterapeutů zní – vybírejte si oleje podle vlastních preferencí. Co vám voní, to Vaše tělo potřebuje. Co Vám naopak nevoní, to pro Vás nejspíš nebude mít terapeutický význam. Uvidíte tedy sami, zda budou doporučené směsi určené právě pro Vás.

Pokud Vás téma přírodní kosmetiky a esenciálních olejů zajímá, srdečně Vás zvu 8. května k nám do Mcel, kde povedu oblíbený kurz míchání přírodní kosmetiky.

Těším se na případné osobní setkání!
Vaše Martina


Poslechněte si rozhovor pro Český rozhlas 2 na téma Expedice do světa vůní. Martina Koktová Vás jím provede od 23. minuty.
Celý rozhovor zde.