Zimní pečující rituály

20. ledna 2019
Autor: Eva Plchová


Mráz, sníh, chladné dny, ale také klid, pohoda, hygge chvilky, večerní koupele a rituály, blahodárný spánek…

Často slyším, že leden a únor patří k nejméně oblíbeným měsícům v roce. Já mám ale pocit, že každým rokem mám zimu naopak raději. Zejména po přečtení knihy „Hygge – prostě šťastný způsob života“ jsem si uvědomila, jak skvělý je to čas. Je to doba, kdy mohu být bezostyšně v teple domova, kdy si mohu vychutnávat klid a pomalé plynutí chladných dnů.

O to více se zaměřuji na příjemné hygge chvilky. Zapaluji svíčky, mcelskou velkou aromalampu s oblíbenou vůní Y - YARROW / ŘEBŘÍČEK (Smysly aktivující esenciální olej do aromalampy s mateřídouškou, šalvějí a řebříčkem, který posiluje odvahu, zlepšuje náladu, aktivuje a koncentruje smysly. Doporučuji do nádoby nalít již převařenou vodu, vůně se rychleji uvolní.), vychutnávám si praskání v krbu, čtu si večer při koupeli či v posteli, a hlavně dostatečně spím!

Zimní týdny jsou pro mě spojené s uklidňujícími koupelemi. Čas na večerní koupel, péči o sebe, relaxační hudbu, voňavou svíčku na vaně a knihu! Koupel mi také pomáhá lépe usnout, což je skvělý bonus. Momentálně jsem si oblíbila koupel s Řebříčkovým olejem. Jako obvykle provedu celkovou očistu těla a na závěr si dopřeju horkou voňavou vanu (stačí pár kapek). Dodržuji pravidlo, že buď nohy nebo srdce jsou nad hladinou a celkově si dopřávám příjemného prohřátí alespoň půl hodiny. Skvěle se uvolní tělo, vyplaví toxiny a zklidní mysl. Pokud si chcete dopřát královskou péči o pokožku celého těla, pak mám pro Vás skvělý rituál.


Ranní pečující rituál o pokožku celého těla

V zimním čase je má kůže poměrně suchá a pokud si chci dopřát dostatečnou péči, promasíruji si ráno po probuzení celé tělo od konečků prstů u rukou až po konečky prstů u nohou dostatečným množstvím Řebříčkového oleje a pokračuji krátkou sprchou. Tolik řebříčku by vás večer totiž spíše vybudilo a mohli byste hůře usínat. Pár kapiček do večerní koupele je uklidňující, ale větší množství je vhodnější aplikovat ráno. Olej Vás krásně nastartuje na nový hezký den a zanechá nádhernou pokožku, kterou třeba odhalíte v pěkném dekoltu.

Na Mcely Bouquet mě baví, že v sobě skrývá nespočet rituálů, které prostupují tělo, duši i mysl. Každý může mít ty své a mohou se měnit a vyvíjet dle momentálních potřeb. Ty, které popisuji ve svých článcích, vycházejí z rozhovorů se zakladatelkou Mcely Bouquet, Inéz Cusumano. Pokaždé když spolu o Mcely Bouquet mluvíme, překvapí mě novým nápadem. Některý vyzkouším v plné verzi, některý mě inspiruje k mému vlastnímu rituálu.

K mým zimním dnům patří každý týden lekce ranní jógy. Ráda bych ještě připojila mini rozhovor s cvičitelkou jógy, milovnicí přírodní kosmetiky Mcely Bouquet a maminkou dvou kluků, Lucií Martinovou. Lucka mě zhruba před dvěma lety k józe přivedla. Byla naším hostem. Vzniklo z toho přátelství, láska k józe, konec častých bolestí zad a hlavy, lepší zvládání stresů a jógové programy, které připravuji ve spolupráci s Luckou pro Vás, milí hosté. Můžete sledovat náš Kalendář akcí. Nejbližší je připraven již na 7. – 9. února 2020 „Zimní jógové zahřátí“.


Péče s MCELY BOUQUET podle jogínky Lucie Martinové

Lucko, kdy ses poprvé setkala s MCELY BOUQUET a co Tě na ní zaujalo?
S vaší nádhernou kosmetikou jsem se poprvé setkala právě při pobytu na zámku. Je to už sedm, možná osm let. Moc se mi líbilo, že jste měli kosmetiku k vyzkoušení na toaletách a pak i na pokoji. To je myslím skvělá příležitost, se zamilovat na první vyzkoušení.

Na kosmetice Mcely Bouquet se mi líbí především to, že je zcela přírodní. Už dlouho žiji tak, abych svému tělu dávala to nejlepší, a to nejen zevnitř formou zdravého vyváženého jídla, ale také zvenku. To, čím se mažeme, čím krmíme naši kůži, se přímo dostává do našeho těla. Proto mi záleží na tom, aby to byly dobré a kvalitní věci. Vím, s jakou láskou a péčí je vaše kosmetika vyráběna v malém množství. Vím také, jaké nároky jsou kladeny na její kvalitu. O to víc si cením toho, že ji mohu používat.

Jaké jsou Tvé oblíbené produkty z naší přírodní kosmetické řady?
Mám moc ráda rozmarýnové máslo, kterým se každý den odličuji. Jeho vůně je podmanivá a dá se na něm lehce vytvořit závislost. Nanesu si ho na pleť, kterou před tím jemně zvlhčím růžovou vodou, rozetřu, nechám chvíli působit a pak setřu horkým ručníkem nebo navlhčenými pratelnými odličovacími tampony. Miluji vůni růže. Proto jsem si velmi oblíbila i růžové pleťové sérum. Cítím, že moji pleť vyživí, rozjasní a zároveň moje duše plesá… Minulý rok jsem měla tu čest být přítomna uvedení vašeho nejnovějšího krému Divine Herbal Cream. Poté, co jsem si vyslechla řeč paní Inéz o tom, co se děje před tím, než takový krém vznikne a jaké přírodní poklady obsahuje, neodolala jsem a pořídila si ho. Nesmím ale zapomenout na možná úplně nejmenší, ale pro mě opravdu velmi důležitý produkt vaší kosmetiky, kterým je medový balzám na rty. Mám jich hned několik, na různých místech, abych ho měla stále po ruce. Jeho vůně je neodolatelná!

Prozradíš nám svůj osobní rituál krásy, který sis oblíbila pro zimní čas?
V zimním období cítím, jak je moje kůže suchá, proto si dopřávám pravidelné olejové koupele. Celé tělo namažu nahřátým sezamovým olejem s pár kapkami vašeho řebříčkového oleje. Nechám chvíli vsáknout a pak si dopřeju alespoň dvacetiminutovou koupel v teplé vaně. Někdy přidám i sůl nebo kapku nějakého éterického oleje, levandulové či růžové kvítky. To je pak opravdu rituál nejen pro tělo, ale i pro všechny smysly.

Mnoho příjemných zimních chvilek a pohody přeje,
Eva