Hurá jaro,
je čas vyběhnout!


21. března 2021
Autor: Veronika Puldová


Pokud patříte mezi milovníky běhu, ale sychravé zimní počasí není nic pro vás, tak teď přichází ideální čas na zahájení běžecké sezóny. Tady je několik mých tipů a zajímavostí. Zámek Chateau Mcely, ležící v srdci Svatojiřského lesa, nabízí desítky kilometrů běžeckých tratí. Uspokojení zde naleznou rekreační běžci, ale i profesionální závodníci. Díky velkému množství lesních cest si lze pohodlně vybrat a přizpůsobit délku trasy tak, aby vyhovovala aktuálním potřebám každého z vás. Spojení běhu a pobytu v lese je pro mě osobně skvělý způsob, jak si aktivně odpočinout a vyčistit si hlavu. Běhám již téměř 15 let a vždy, když to jde, zamířím právě do Svatojiřského lesa. Závěrem vám představím své tři nejoblíbenější tratě. Než ale vyběhneme, pojďme se podívat, co je potřeba mít po ruce k tomu, aby se ze samotného běhu stal dokonalý rituál přinášející potěšení a celostní zážitek.

Výbava pro běžecký rituál

Co si obléct a obout?

  • Vhodně zvolená obuv je alfa a omega běhu. Musí perfektně padnout, ideálně by měla mít o číslo větší velikost než je chodidlo a mít měkké a poddajné provedení. Typ podrážky se odvíjí od povrchu, kde převážně běháme (silniční obuv, trailová obuv).
  • Oblečení se hodí prodyšné a lehké, nejlépe z funkčních materiálů. Lépe je méně vrstev, protože organismus se při pohybu rychle zahřeje.
  • Jedno známé norské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení J.
  • V chladném i horkém dni je vhodné mít pokrývku hlavy, případně běžeckou čelenku

Doplňky a zábava

  • Pro poslech oblíbené hudby vybírejte vhodná sluchátka tak, aby pohodlně držela i při pohybu.
  • Velkým trendem jsou dnes chytré hodinky. Nabízí funkce jako stažení map, měření vzdálenosti, rychlosti, tepu a dalších údajů, které lze potom sdílet s ostatními běžci.

Jídlo a pití

  • Strava ovlivňuje kvalitu, výkon a pocit z běhu zásadním způsobem. Neběhejte s prázdným, ale ani s plným žaludkem!
  • Malá svačinka v podobě energetické tyčinky půl hodiny před výkonem může být dobrá volba.
  • Kousek ovoce bezprostředně po běhu zabezpečí nejen lepší výkonnost, ale podpoří regeneraci unavených svalů.
  • Pro delší běhy je dobrým doplňkem batoh s hydrovakem či lehká kompaktní lahev na vodu.

Péče po běhu

  • Strečink po běhu má rozhodně smysl. Při pobytu ve Mcelích pro tyto účely určitě využijte meditační zahradu v zámeckém parku či naše venkovní fitness.
  • Na uvolnění svalů je skvělý řebříčkový koupelový olej Yarrow Bath Oil, který lze použít buď jako sprchový olej, nebo si můžete přidat pár kapek do koupele.
  • Pro unavené nožky doporučuji chladivý mátový balzám Mint Foot Relief.

Yarrow Bath Oil

Posilující řebříčkový sprchový olej
100 ml  |  1 250 Kč

Mint Foot Relief

Chladivý mátový balzám na nohy
50 ml  |  750 Kč

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

Minirozhovor s profíkem

Vyzpovídala jsem pro vás zkušenou běžkyni a spoluautorku běžeckého blogu https://running2.cz/, Soňu Hrabec Kotulkovou. Blog Soňa píše společně s manželem. Oba k nám rádi jezdí nejenom kvůli skvělým podmínkám pro běh. Inspirujte se s námi.  

Co máte na běhu nejraději?

Při běhání miluji zažívat ten pocit opravdového, nefalšovaného štěstí a neskutečnou svobodu, které při něm zažívám. Nejraději běhám s manželem Michalem v přírodě a v horách a baví nás při něm objevovat nová místa po celém světě. Hodně mě toho běh učí o sobě samé a dává mému životu ten správný směr.

Co je pro Vás jeho největším přínosem?

Pouze jediný přínos nelze u běhání vyzdvihnout. Je toho totiž spousta – kromě pozitivních účinků na zdraví a na psychiku je skvělé také v tom, že to je sport úplně pro všechny. Nic vás nelimituje - lze vyběhnout kdykoliv a kdekoliv, i v každém věku. Díky němu budete vypadat lépe, budete šťastnější a také budete dlouho „mladí“.

Jaké byly Vaše běžecké začátky?

Běhání jsem od základní školy nenáviděla. Ještě dnes se vidím, jak při dvanáctiminutovce popadám dech a píchá mě v boku. Byla to muka a myslela jsem si, že to není nic pro mě. Jenže před sedmi lety jsem do časopisu, kde jsem pracovala, měla napsat článek o běhání. Zkusila jsem to s trenérkou, ta mi vše vysvětlila a světe div se, ono to krásně šlo a začalo mne to neskutečně bavit! Od té doby běhám pořád. Běhání mi obrátilo život v pozitivním smyslu naruby. Díky němu jsem poznala svého manžela, vzali jsme se na půlmaratonu, píšeme spolu úspěšný běžecký blog Running2.cz a je to částečně i naše práce.

Co byste poradili někomu, kdo se chystá s během začít, ale neví, jak na to?

Začněte pozvolna. Tělo si na nový pohyb musí postupně zvyknout. Nejdůležitější je pomalé, tzv. mluvící tempo. Je to takové, při kterém můžete při běhání v pohodě mluvit a nebudete se zajíkat. Nebojte se ze začátku prokládat běh s chůzí a netrhejte hned rekordy ve vzdálenosti. Začněte kratší trasou a postupně ji navyšujte. Nezapomínejte také regenerovat a neběhejte zpočátku každý den. A na co určitě pamatovat? Mějte z běhání hlavně radost, tak u toho dlouho vydržíte a bude vás to bavit.

Závěrem

Na závěr mé zamilované běžecké trasy v blízkosti zámku, které stojí za to při vašem pobytu vyzkoušet. Pokud si nevyberete ani jednu z nich, tak doporučuji, prostě vyběhnout hned za branou zámku doprava po lesní cestě a běžet dle svého srdce a intuice. Můžete si užít malý lesní okruh nebo se po určitém čase vrátit stejnou cestou k zámku. Ráda vám na zámku osobně poradím a připravím mapky těchto i dalších tras.

Přeji vám příjemné běžecké zážitky a těším se na vás třeba při letním pobytu!

Vaše Veronika
Managerka lázní MCELY BOUQUET

Mcelský okruh

Povrch: Přírodní terén a silnice
Délka trasy: 5 km
Převýšení: 90 m

Pokud při běhu rádi poznáváte okolí a nová místa, nudí vás dlouhé nikdy nekončící rovinky a nevadí vám zdolávat kopce, tak je tato trasa ta pravá. Značné převýšení, úzké lesní cesty, nejedna zajímavost a dech beroucí výhledy vystihují okruh kolem vesničky Mcely. Po cestě budete míjet ohradu s koňmi, dřevěný srub, romantické rybníčky a úchvatný je pohled na zámek ze všech jeho perspektiv.

(Klikněte pro zvětšení.)

Ze zámku se dejte hned za branou doprava na lesní cestu. Za nedlouho se začne stáčet doleva kolem krmelce a čeká vás první mírné stoupání. Doběhnete až k silnici, kde zabočíte doleva a pokračujete až k ceduli Mcely, kde zahnete doprava na polní cestu. Na jejím konci odbočte vlevo a na konci plotu vbíháte do lesa. Máte před sebou strmé klesání a několik pěšinek vedoucích kolem rybníčků dolů do obydlené části obce. Návrat k zámku vede do kopce po hlavní silnici.

Po stopách Bedřicha Smetany

(Smetanova myslivna, Jabkenická obora, Knížecí cesta)

Povrch: Přírodní terén, zpevněné lesní cesty
Délka trasy: 8 km (12 km)
Převýšení: 31 m

Vydáváme se na místa, kde známý skladatel Bedřich Smetana komponoval svá největší díla. Výchozí bod je u Smetanovi myslivny, respektive na parkovišti „u Dubu“, kde se dá pohodlně zaparkovat. Trasa vede kolem Mlýnského rybníka až k hlavnímu vchodu Jabkenické obory. Pokud budete mít štěstí a obora bude otevřená pro veřejnost, rozhodně doporučuji si proběhnout Smetanovu stezku (cca 4 km) vedoucí kolem Štičího a Hradeckého rybníku až k dřevěnému altánu u rybníka Vidlák a zpět.

(Klikněte pro zvětšení.)

Do této části Svatojiřského lesa běhám nejraději brzy ráno, kdy zde nikoho nepotkáte. V klidu si potom vychutnám romantické pohledy, probouzející se přírodu či odraz vycházejícího slunce na hladině rybníka. Při běhu v oboře častokrát narazím na stáda daňků a příroda je tu úchvatná v každém ročním období.

Cesty po panství Thurn-Taxis

(Pramen Boží voda, Památník Helma, Loučeňské rybníčky, chatová osada Chudíř)

Povrch: Přírodní terén
Délka trasy: 7 km
Převýšení: 72 m

Ideální cesta pro příznivce běhu po lesních cestách s mnoha zajímavostmi. Výchozí místo je u Jabkenické hájovny, kde se dá i pohodlně zaparkovat. Odtud začíná rovná lesní cesta, po které se dostanete až k pramenu „U Boží vody“, památníku padlým vojákům „Helma“ a dalším zajímavým místům. Úchvatná je i Loučeňská hájovna s přilehlou koňskou stájí. Zejména pokud tu běžíte prvně, tak se před Vámi z ničeho nic objeví tato velkolepá stavba, kterou byste uprostřed lesa nejspíše nečekali.

(Klikněte pro zvětšení.)

Po této trase doběhnete i do evropsky významné lokality Loučeňských rybníčků. Běh si můžete zpestřit zastávkou u informačních tabulí, či si odpočinout v dřevěném altánku v blízkosti rybníčků.

Na této trase mě baví její členitost. Kontrast širokých zpevněných cest a malých klikatých lesních cestiček vinoucích se kolem rybníčků. Zároveň trasa vede i skrze Chudířskou chatovou osadu, která se zejména touto dobou začne probouzet k životu a dává najevo, že se blíží léto.

Průvodce dárky ke Dni otců

Průvodce dárky ke Dni otců

Každý rok patří třetí neděle v červnu po celém světě otcům. Přestože Den matek je velmi oblíbený a slaví ho celá řada lidí, Den otců je stále spíše vnímán okrajově. My ho ale slavíme rádi, protože tento den má vyzdvihovat otcovství a poukazovat na nepostradatelnou roli otce a jeho význam pro společnost.

Průvodce dárky ke Dni matek

Průvodce dárky ke Dni matek

Den matek se blíží a Vy možná přemýšlíte, čím maminky potěšit, jak je ocenit, jakým dárkem nejlépe vyjádřit Vaši lásku k nim. Máme pro Vás několik tipů. Vybírejte, kombinujte, co je Vašemu srdci nejbližší. Vše nejlepší milé maminky!

Mother's Day Gifts Guide

Mother's Day Gifts Guide

Mothers' Day is quickly approaching, and you might be wondering what makes mothers happy, how you can show your appreciation and love for them. We’ve got a few tips for you... Take a look and choose what's closest to your heart.