Tajemství síly meditace

7. července 2022
Autor: Martina Koktová


Meditace je dobrá pro naše zdraví, a to nejen pro to fyzické, ale i psychické. Takovou větu nejspíš každý z nás někdy slyšel a všichni jistě tušíme, že meditační techniky mohou mít pozitivní efekt na naše tělo i mysl. Jak ale správně meditovat? Jak meditaci zařadit do každodenního shonu a naučit se meditovat pravidelně, aby to mělo opravdový smysl? Pojďme se na to společně podívat.

Základní tipy pro meditaci

Meditace je široký pojem, pod kterým si můžeme představit velmi jednoduchá cvičení, která nezaberou mnoho času, ale také několikahodinovou meditaci v tibetském klášteře. Na tu ale většina z nás nebude mít nejspíš čas a ani není vhodné jí začínat. Jako u všeho ostatního, je dobré vyzkoušet malé krůčky a základní cvičení, poté přidávat složitější techniky. Pokud to s meditací myslíte opravdu vážně, doporučuji vám, najít si ve svém okolí zkušeného lektora, který vás alespoň ze začátku povede a vysvětlí vše podstatné. Může to být například lektor jógy nebo life coach, který se meditacím věnuje. Pokud se však do toho chcete ponořit na vlastní pěst a praktikovat v pohodlí domova, doporučuji různá videa či podcasty ideálně pod vedením Deepaka Chopry.  

Jak na domácí meditaci?

Meditaci zařaďte ideálně ráno. Pokud se budete pokoušet meditovat po náročném dni ve večerních hodinách, je docela pravděpodobné, že vám to příliš nepůjde a možná i usnete. Nejlepší je také meditovat v pohodlném sedu (sed zkřížený, případně se vypodložte dekou). Doporučuji si trošku přivstat, najít klidné a pohodlné místo pro vaši ranní meditaci a v pohodlném sedu začít meditovat. Ze začátku vás nejlépe povede dech. Zkuste se plně soustředit na nádech a výdech, který postupně prohlubujte a zklidňujte. Vnímejte jeho rytmus, hloubku a intenzitu. Představte si ho jako mořskou vlnu, která plynule přichází a odchází. Vyprázdněte svoji mysl. Pokud vám přijde jakákoliv myšlenka, nechte ji projít a zase volně odplout. Pro dokonalé soustředění využijte svůj dech, ke kterému se kdykoliv v myšlenkách vraťte. Toto jednoduché zklidnění či koncentraci praktikujte denně 5 až 10 minut do té doby, než budete schopni plně ovládat svůj dech a svou mysl.

Jednoduchá dechová cvičení pro začátečníky

Mé oblíbené cvičení pro začátečníky je tzv. barevná meditace, respektive jednoduché dechové cvičení doplněné o vizualizaci barev. Pokud plně zvládnete soustředění na dech, můžete si přidat představu konkrétní barvy, která vám pomůže udržet koncentraci. Lze si vybrat buď libovolnou barvu, kterou máte rádi nebo pokud se třeba více vyznáte v barevné typologii či energetických čakrách, zvolit barvu podle toho. Tak například světle modrá barva symbolizuje krční čakru, což je energetické centrum podporující komunikaci a sebevyjádření. Při soustředění na dech si tak můžete představovat barvu jasně modré oblohy a vnímat její energii. Kromě barev můžete také využít jako podpůrný prvek hudbu. Najít si můžete jakoukoliv relaxační hudbu, u které se budete cítit příjemně.

Aromaterapie pro dokonalou meditaci

Aby vaše ranní praxe byla pokaždé jiná, můžete ji okořenit například kvalitními esenciálními oleji do aromalampy či difuzéru. Pro tuto příležitost doporučuji využít zklidňující, uzemňující a relaxační oleje, jako například notoricky známou levanduli nebo kadidlo, heřmánek, meduňku či cedr. Ideální směsí pro tyto účely je naše směs MOONLIGHT, která navodí pocit klidu a harmonie.

Slovo odborníka

Meditace není jednorázová záležitost, je to spíš životní názor a postoj, který si člověk buduje delší dobu. Je to každodenní klid duše a mysli. Začněte tedy nejlépe jednoduše, ale věnujte se meditaci pravidelně. Pokud si však nebudete s něčím vědět rady, obraťte se na odborníka.

Jedním z nich je Šárka Koliášová, se kterou jsem pro vás připravila krátký, ale inspirativní rozhovor. 

Jakou meditační techniku máte Vy osobně nejradši?
Pro mě osobně je meditace uvolněné a radostné prožívání života. Není to tedy jen samotná „technika“, vnímám ji také jako způsob bytí. Klid a spokojenost je v základu života každého z nás. Je to naše přirozenost. Co nám brání, abychom tento přirozený klid a pohodu v životě vnímali, je svět těkavých emocí a myšlenek, které nám denně běží hlavou. Na úrovni naší analytické mysli se odehrává veškeré drama, úzkosti a strachy, které nám brání radovat se ze života a vnímat, že vše je v pořádku. Cestou, jak se z dramatu vlastní mysli dostat, je uvolnění. Paradoxně je ale toto uvolnění pro většinu z nás to nejtěžší a v době plných diářů a rychlého tempa života skoro až nemožné. Proto je velmi nápomocné, záměrně se pohodlně posadit třeba do křesla, zavřít si oči a využít pár tipů (meditační techniku), která nám pomůže k hluboké relaxaci těla a zklidnění mysli. Právě zde, ve stavu fyzického a psychického uvolnění znovuobjevujeme vnitřní ticho. Meditace je v konečném důsledku spokojené, klidné, radostné bytí, které si z pohodlného křesla či meditačního polštářku přenášíme do našeho každodenního aktivního života.

Kterou jednoduchou, ale zároveň efektivní meditační techniku byste doporučila našim klientům jako součást každodenní praxe?
Velmi mohu doporučit Meditaci prvotního zvuku. Jde o účinnou meditační praxi, která je určena pro lidi s aktivní myslí a aktivním životním stylem. Americký lékař Deepak Chopra oživil tuto starodávnou meditační techniku a zpřístupnil jí ve formátu, který se snadno naučí. Tato technika má svůj původ ve védské tradici Indie. Efektivním pomocným nástrojem, který používáme při této technice je osobní meditační mantra. Osobní mantra je počítána každému klientovi na míru na základě data, místa a času narození. Slovo mantra pochází ze sanskrtu a znamená „vozidlo mysli“. Jde o „vozidlo“, které nás účinně veze skrz turbulentní mysl do klidnějších úrovní nás samotných. Můžeme tak začít zažívat tzv. klidného vědomí, tedy stav hluboké relaxace na úrovni našeho fyzického těla a klidné bdělé mysli.

Jaké další nástroje ráda kombinujete s meditací?
Velmi ráda kombinuji Meditaci prvotního zvuku s technikami mindfulness a také s vizualizacemi. O mindfulness je možné hovořit jako o umění prožívání přítomného okamžiku. Uvolněné všímavosti k tomu, co se právě teď v našem životě děje. Techniky tvořivé představivosti podporují vědomé vytváření života, jaký si přejeme žít. Všechny tři uvedené mentální techniky jsou součástí dvoudenního SHRI Meditace & Mindfulness programu, který účinně napomáhá uvolňování stresu a napětí z našeho života. Jedná se o techniky, které se jednou naučíte a můžete je používat po zbytek vašeho života. Zlepší se tak vaše zdraví, prohloubí se prožívání klidu a radosti a díky uvolnění hluboko uloženého stresu začnete žít váš jedinečný životní potenciál naplno.

Poslechněte si podcast s Šárkou Koliášovou M.B.A.
„Jak s pomocí meditace a mindfulness zlepšit náš život“

Přeji vám krásné léto plné klidu, radosti a harmonie.
Vaše Martina
Spa Treatment Supervisor