200 let od narození
Bedřicha Smetany

2. března 2024
Autor: Jana Slavíčková a Eva Plchová


V sobotu 2. března tomu bylo přesně 200 let od narození hudebního velikána s mezinárodním přesahem, Bedřicha Smetany. I když pocházel z poměrně zámožné sládkovské rodiny, od mala tíhnul spíše k hudbě. Převážně se věnoval hře na klavír a kompozici. Po studiu působil jako koncertní klavírista a hudební pedagog v Čechách, ve Švédsku pak také jako dirigent. Po návratu do své vlasti se zapojil do kulturního života jako hudební kritik, a především však jako operní skladatel. V padesáti letech úplně ohluchl, ale přesto dokázal složit řadu vrcholných děl. Smetana je považován za zakladatele moderní české hudby, který výrazně ovlivnil i následující generace skladatelů.

Tento umělec, jehož sláva dalece přesahuje české hranice, je také spjat se zámkem Mcely a jeho okolím. V myslivně v sousedních Jabkenicích prožil Smetana posledních 10 let svého života u své dcery Žofie a jejího manžela Josefa Schwarze a vytvořil zde řadu svých nejvýznamnějších děl. Malebná příroda v okolí obce, lesy a Jabkenická obora byly inspirací pro opery Hubička a Čertova stěna a také kvartet Z mého života. Tato hudební díla B. Smetana vytvořil při zdejším pobytu. Vydat se zde můžete také na asi tříkilometrovou tzv. Smetanovu procházku, která vede podél několika rybníků včetně Vidláku, u nějž naleznete Smetanův oblíbený dřevěný altánek.

Úzké přátelství s aristokratickou rodinou Thurn-Taxisů, majiteli loučenského a mcelského zámku, kteří jeho tvorbu obdivovali a podporovali, ho však pojilo již před jeho jabkenickým pobytem. Učíval děti Taxisů hře na klavír a hrával pro tuto rodinu na sousedním zámku Loučeň.

Po celé České republice se plánuje celá řada akcí, koncertů a výstav na oslavu díla Bedřicha Smetany a nejinak tomu je i na Chateau Mcely. Na první březnové dny jsme připravili Smetanův víkend s večerním klavírním koncertem skladeb Bedřicha Smetany naší zámecké klavíristky Marie Hons. Šéfkuchař Honza Štěrba uvařil také speciální menu inspirované dílem tohoto hudebního skladatele a naši barmani umíchali koktejl s názvem Jabkenická hubička.

Nalaďte se s námi na tvorbu Bedřicha Smetany a poslechněte si některé z jeho skladeb.
Spustit

Zámecké klavíristky a houslistky, Marie Hons, která pravidelně rozdává radost svou hudbou našim hostům při večeřích nebo snídaních, jsme se zeptali na pár otázek.

Maruško, víme, že jsi trénovala Smetanův repertoár pro sobotní klavírní koncert u nás na zámku, našla jsi nějakou konkrétní skladbu či skladby, které složil Smetana v Jabkenicích?

  • V Jabkenicích žil Bedřich Smetana v závěru svého života. Složil zde např. České tance (Sousedská, Skočná atd.).

Jaká Smetanova skladba je Ti nejbližší?      

  • Smetanovo dílo je rozsáhlé a každá skladba instrumentální, vokální nebo vokálně instrumentální zaslouží obdiv. K mnoha Smetanovým skladbám mne vážou vzpomínky. Například cyklus symfonických básní Má vlast, dílo vyjadřující obdiv a lásku k vlasti, mám spojený se zahajovacími koncerty Pražského jara, na které mne jako malou dívku brala maminka. Jako houslistka jsem měla možnost nastudovat symfonickou báseň Vltava v originále v mezinárodním symfonickém orchestru v zahraničí v rámci programu EU Erasmus plus.

Co jsi vnímala při nácviku nejobtížněji?

  • Celý program aktuálně věnovaný Bedřichu Smetanovi nebylo jednoduché sestavit v kombinaci s dalšími skladbami artificiální a nonartificiální hudby. A jako náročné vnímám i nastudování a klavírní interpretaci Smetanova díla. 

V čem Ti je Smetanova hudba blízká a vnímáš ze svého pohledu nadčasovost a aktuálnost i pro dnešní mladou generaci?

  • Dílo Bedřicha Smetany bylo jedno z prvních z oblasti hudby artificiální, se kterým jsem se jako dítě setkávala v divadle nebo na koncertech. Smetanův odkaz v sobě nese mnoho inspirace pro každého člověka. V současné době globalizace vnímáme zakotvení Smetanovy tvorby v české tematice, neboť využívá českou lidovou hudbu, rytmy českých tanců, český jazyk, tradice a historická témata našeho národa a vytvořil svůj národní hudební styl, který může být i pro mladé generace blízký, srozumitelný a čitelný.
    Smetana reprezentuje náš národ po celém světě dodnes a těší se přízni a oblibě. Ve svém díle dokázal přetransformovat lásku k vlasti do uměleckého vyjádření. Obdivuhodné je jeho silné odhodlání překonat problémy spojené s nemocí, skládat velká díla i v době úplné ztráty sluchu. A je třeba poukázat také na Smetanův talent spojený s pracovitostí. Kromě skladatelské činnosti byl aktivní jako klavírista, dirigent, pedagog, kapelník, hudební kritik.
    Výročí 200 let narození Bedřicha Smetany je výjimečnou událostí. Velmi mě těší, že Chateau Mcely přineslo program, který je poctou tomuto českému skladateli.

PhDr. Mgr. Marie Hons, Ph.D. působí profesně jako akademický pracovník na Univerzitě Karlově v Praze, vyučuje na Konzervatoři Jana Deyla v Praze a zabývá se také hudebním rozvojem dětí mladšího školního věku. Podílí se na tuzemských i mezinárodních vědeckých konferencích, věnuje se publikační činnosti. Je spoluautorkou publikace pro děti, kterou vytvořila se svým týmem kolegů a studentů. Aktivně se věnuje umělecké činnosti jako klavíristka a houslistka, v několika pěveckých sborech, orchestru, instrumentálně vokálním souboru i individuálně.

Je autorkou písní, skladeb, aranží a poezie. Umělecky spolupracuje s řadou kulturních institucí, společností i v rámci individuálních projektů. V Chateau Mcely si v roce 2014 začala plnit jeden ze svých profesních snů, který naplňuje již 10 let také díky týmu Chateau Mcely.

Všestrannost Marušky dokazuje i její dárek pro Chateau Mcely v podobě poezie, kterou i pro Vaše potěšení připojujeme níže.

Vaše Jana a Eva

Mcelské svatby 2023 plné rituálů a nekonečných závojů!

Mcelské svatby 2023 plné rituálů a nekonečných závojů!

Svatební sezóna se na Chateau Mcely pomalu rozjíždí. A jaké budou trendy letošní přehlídky nevěst a ženichů? Elegantní šaty podle princezen a holywoodských star budou plné výšivek, perel, doplněné o hladký účes a nekonečný závoj. Vítězit budou růžovo-malinové odstíny dekorací a doslova umělecké několikapatrové vysoké dorty.

Léto s Mcely Bouquet pro dokonale svůdné tělo a krásné nožky

Léto s Mcely Bouquet pro dokonale svůdné tělo a krásné nožky

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Rádi bychom se s vámi podělili o velmi zajímavý text, který zakladatelka Chateau Mcely a čistě přírodní kosmetické kolekce MCELY BOUQUET, Inéz Cusumano, otevřeně napsala pro časopis ELLE, a který se stal zdrojem některých publikovaných článků i podkladem pro loňský podcast o aromaterapii, který si můžete v závěru poslechnout. Přejeme vám pěkné čtení a mnoho inspirace při péči o svoji zdravou pleť.