Mcelské svatby 2023 plné rituálů
a nekonečných závojů! 


1. března 2023
Autor: Eva Plchová


Svatební sezóna se na Chateau Mcely pomalu rozjíždí. A jaké budou trendy letošní přehlídky nevěst a ženichů? Elegantní šaty podle princezen a holywoodských star budou plné výšivek a perel, doplněné o hladký účes a nekonečný závoj. Vítězit budou růžovo-malinové odstíny dekorací a doslova umělecké několikapatrové vysoké dorty. Šéfkuchař Honza Štěrba bude své umění na talíři zahalovat do kouřových efektů, barmani míchat smyslné koktejly a chystat designové koutky s kávou.

Fotograf: Naďa Rehová; Svatební brána: Rosie květinové brány; Svatební šaty: Michaela Couture

Prim budou hrát svatební rituály, pro které je zámek jako stvořený. Co třeba si dopřát předsvatební rituál a nechat se hýčkat dlouhé hodiny v MCELY BOUQUET SPA od párového rituálu až po manikúru? Rituálně se mohou připravit i veškeré detaily a scény svatebního dne díky novince vizualizací a malovaných obrazů vycházejících z osobností snoubenců a hlavní myšlenky svatby. Do popředí se dostávají opět svatební tradice a zvyky včetně rozbití talíře. Vše doplní eko-friendly svatební dary (například zasazení stromu lásky v parku), které souzní se zeleným mcelským fungováním. In jsou víkendové svatby pro tmelení rodin a hravé instalace květinových oltářů či soch.

Skutečné svatby ve Mcelích     Vše o svatbách na Chateau Mcely

Foto: Matěj Sládek

Přečtete si výňatek z rozhovoru s Vlastimilem Plchem, zakládajícím výkonným ředitelem Chateau Mcely pro britský časopis Real Life Weddings, který byl publikován začátkem roku 2023.

Proč by se měli vzít páry právě na Chateau Mcely?
Zámek Mcely má kouzlo v každém ročním období a v jakémkoliv stylu. Můžete zde prožít jarní svatbu se stovkami narcisek a tulipánů, letní svatební romanci uprostřed rozkvetlých luk, nechat se okouzlit podzimními barvami stromů a kochat se koberci listů či si vychutnat zimní svatbu s horkým svařeným vínem, vánoční atmosférou a osvětleným zámkem a parkem 7 500 žárovkami. Svatebčané si také mohou celý zámecký komplex včetně zahrady exkluzivně pronajmout pouze pro sebe a své svatební hosty a vychutnat si svatební veselí nikým nerušeni. Mohou si dopřát různorodé scény a zážitky. Svatební obřad uprostřed parku, svatební hostina v sálech, které dýchají historií, svatební veselí na pozadí prosvětleného patia, které se propojuje s okolním parkem díky proskleným stěnám a konečně večerní dronová show nad přírodním koupacím jezírkem v samém srdci parku.

Foto: Matěj Třasák

Jaké typy svateb nabízíte?
Nejčastější jsou svatby exkluzivní, kdy si svatebčané pronajímají celý zámek pouze pro sebe, svoji rodinu a přátele na celý víkend, aby si svatbu maximálně vychutnali. Dále je možnost si pronajmout celé jedno patro zámku, uspořádat komorní svatbu do 10 hostů nebo dokonce jen pro pár. Lze také využít registrované partnerství. Obřady jsou nejčastěji civilní, ale časté jsou i církevní obřady přímo v zámku či v sousedním kostele a konečně je možnost i sňatku symbolického.

Kde se konají svatební obřady?
Oblíbeným svatebním místem jsou krásná zákoutí jižního parteru anglického parku s výhledy do širého kraje či vybrané místo uprostřed luk romantické zahrady ve stínu více jak stoletých dubů. V zimních měsících je pak populární zámecké patio propojené s parkem či Zlatý sál s ručně malovanými stěnami, původními kachlovými kamny a stylovou terasou. Se zámkem je ale také spojen romantický gotický kostelík s dřevěnou zvoničkou, ke kterému se dát projít zámeckým parkem. Svatební obřad je spojen s živou hudbou komorního tria.

Foto: Evgeniya Ovsyannikova

Řekněte nám více o organizaci svateb.
Se snoubenci je od prvního setkání, představení celého zámku a svatební ochutnávky, v úzkém kontaktu svatební koordinátorka, se kterou snoubenci za delší dobu plánování naváží přátelský důvěrný vztah. Svatební koordinátorka provází snoubence přípravou a samotnou svatbou krok pro kroku a je jim stále nablízku. Svatební veselí lze zahájit sbližujícím 2,5hodinovým rituálem pro pár Mcelský elixír lásky, který nachystá nevěstu a ženicha po duševní i tělesné stránce na krásný svatební den. Po přípravách a uvítání všech hostů naváže welcome drink uprostřed přírody, který plynule přejde do svatebního obřadu s živým hudebním triem. Následují svatební zvyky, svatební veselí, první tanec, zakrojení dortu, taneční zábava a třeba večerní balet v trávě či ohnivá show v parku. Obřad ale může zpestřit třeba i sraz desítky pejsků na přání nevěsty, přicválání na běloušovi k obřadu či projížďka stylovým veteránem. Zážitkům se mezi nekladou a svatební koordinátorky rády poradí tipy a triky pro dokonalý svatební den.