Na cestě za zeleným výhledem

Pro Chateau Mcely bylo přirozené následovat od samého počátku principy, které jsou v souladu s filosofií péče a lásky jak k sobě, tak ke svému okolí. Znamená to chování šetrné k životnímu prostředí, znamená to přemýšlet o důsledcích svých kroků, nepolevit v pozornosti a neustále dělat něco navíc. Pro jednoho člověka je to otáz­ka volby. Pro hotel je to velká výzva.

Tým Chateau Mcely se velkého závazku neza­lekl a dal si na ohleduplném přístupu k životnímu prostředí záležet. Už ve fázi renovace kladli autoři projektu důraz na to, aby se na vybavení interiérů do maximální míry podíleli místní, čeští výrobci. Výběr kvalitního dodavatele, který nepotřebuje cestou do cíle urazit stovky kilometrů, protože sídlí za humny, představuje ideální řešení. Navíc tak Chateau Mcely ctí charakter místa, kde se nachází, a vzdává hold tradici českého řemesla. Využití lokálních zdrojů je dnes mnohem víc samozřejmé, ale v době, kdy zámek procházel rekonstrukcí, se jednalo o takřka vizionářský přístup. Blízká budoucnost mu dala za pravdu. Záhy po otevření se Chateau Mcely dočkalo obrovského uznání ve formě mezinárodního ocenění World Leading Green Hotel. Standardy hotelu navíc danou stupnici šetrného chování několikanásobně převyšovaly. Chateau Mcely se tak stal prvním pětihvězdičkovým zeleným ho­telem v Česku a druhým v Evropě!

Drobnosti, které ztíží každodenní provoz, nabývají v perspektivě času svůj smysl. To platí, takříkajíc, pro všechna kolečka v soustrojí, jež hotel pohání. Za pohádkově klidnou fasádou je čilo jako v úlu. Recepční, pokojské, lázeňští terapeuti, pracovní­ci zázemí, ti všichni mají na zřeteli blaho hostů a zároveň i naší planety. Jen tak se nic nevyhodí, neplýtvá se zbůhdarma, a když už přece jen něco doslouží, hotel to prostřednictvím recyklace pošle do dalšího kola. Ručně se třídí dokonce i odpad, který hodí do koše klienti. A třídění odpadu platí i tam, kde na to nemůže být snad ani vteřina času – v kuchyni. Kdo byť jen nahlédl pod pokličku provozu velké restaurace, pochopí, jaká je to dřina. Na druhou stranu díky dobré vůli a dobrému plánování se daří tenhle úkol plnit docela s úsměvem na tváři.

Hlavním mottem restaurace pod vedením Honzy Štěrby ovšem byly, jsou a budou: lokální suroviny! Bylinky rostou pod zámkem na zahradě, takže v létě stačí sejít po pěšině a natrhat si. O kus dál se modrají obří borůvky, a záhony růží, které by jiní dali nanejvýš do vázy, využije pan šéfkuchař na skvělou zmrzlinu. Zatím nejdál došel tým restaurace v roli nadšených pěstitelů, když založili v zahradě šnečí farmu. Takhle blízko ještě šneci na zámecký talíř neměli a restaurace slavila s lahodným menu skvělý úspěch. Co nemůžou kuchaři vypěstovat či vyrobit sami, přivezou jim místní zemědělci a biofarmáři. Výtečné sýry, klobásky nebo maso na vašem talíři pochází z našich širých rod­ných lánů. Voňavé pečivo dodávají Ledecké pe­kárny a čerstvé ryby pocházejí z nedalekých Psinic u Libáně. Případné zbytky z kuchyně se pak servírují slepičkám nebo králíkům v domác­nostech zaměstnanců či sousedů.

Citelnou položkou na účtu ekologické stopy obvykle představuje vytápění. A zámek Mcely se svými vysokými stropy a rozlehlými slavnost­ními sály vyžaduje pořádný výkon, aby princez­ny ani v nejchladnější den roku nezábly nožky ve střevíčkách. Teplo zajišťuje ekologický kotel, kterému ke štěstí a práci stačí dřevěná štěpka od místního dodavatele. 100% naší elektřiny je také zelené, což s sebou samozřejmě nese vyšší náklady. Ale stojí to za to! Už teď ovšem zámek vyrábí část elektřiny pro svoji potřebu z vlastních fotovoltaických článků. Vodu v koupacím jezírku v parku zase přes léto pilně ohřívají sluneční kolektory. Jezírko samo není jen zelenou perlou na dívání. Vodní rostliny na březích jsou speciálně vybrané, aby udržovaly přírodní rovnováhu, a voda se čistí přečerpáváním přes kořenový systém rostlin a pískový filtr. Díky náročné údržbě bez špetky chemie si jezírko mo­hou vychutnat i hosté s citlivou pokožkou.

Přístup Chateau Mcely k životnímu prostředí je obdivuhodný a inspirativní. Tady jsou ohleduplní hosté skutečně vítáni. Na parkovišti je například připravené zařízení pro dobití elektromobilů zdar­ma. Zaměstnancům zámku se navíc skvěle daří skloubit lásku k přírodě s vysokým komfortem. Mysleli jste už někdy na to, kolik lahviček s tělovým mlékem či šamponem putuje do odpadu, když za sebou host v lepším hotelu zaklapne dveře? Kolik ručníků se denně vypere, když si do nich jednou utřete ruce? Moderní hotelový průmysl si na tyhle strašáky životního prostředí čím dál častěji posvítí a tým Chateau Mcely má nové trendy v malíku. Proto ve zdejších luxusních komnatách nenajdete přebytečné umělohmotné nádobky, a chcete-li si ponechat ručník, který vám včera pohladil obličej po večerní toaletě, stačí využít známou poziční květomluvu a ručník nechat viset na svém místě. Drobnými gesty se tak sami hosté zapojují do úsilí o to, aby udržitelnost nebyla jen slovo. Aby naše děti měly za okny o něco zelenější a zdravější výhled. Tahle práce nikdy nekončí.

Z knihy „Poklad rodiny Mcely“. Vydalo SOFFA pro Chateau Mcely, 2016