Čajový dýchánek
jako módní rituál

20. února 2024
Autor: Jana Slavíčková
Foto a video: Jakub Kulda


Existuje celá řada čínských moudrostí a přísloví o čaji, jednom z prvotřídních čínských atributů. Podle nich čaj mimo jiné bystří ducha, zabraňuje spánku, rozveseluje mysl, občerstvuje tělo a člověk ho pije proto, aby zapomněl na hluk světa. Čaj je sice typickým produktem, který se dostal do Evropy z Číny, ale zde je jednou z nejznámějších tradic spíše tzv. britský čaj o páté. Je to společenská událost, při níž se podává nejen čaj, ale i něco malého k zakousnutí, dříve mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední, dnes kolem třetí.

S myšlenkou rituálu odpoledních čajových dýchánků přišla vévodkyně Anna z Bedfordu v polovině 19. století. Ta údajně potřebovala vyplnit odpolední pauzu mezi servírovaným lehkým obědem a večeří, která byla směřovaná až na osmou hodinu večerní. Kolem čtvrté hodiny již mívala hlad, a proto se rozhodla do svého jídelníčku zařadit i odpolední svačinu. Později začala zvát k odpolednímu posezení i své přítelkyně, podávala nejrůznější zákusky, toasty s ovocnými pomazánkami, lívance, drobné čajové pečivo a vrcholem byl samotný čaj. Celý odpolední rituál se stal významnou součástí dne britského společenského života a dámy se k němu začaly oblékat do společenských šatů, dlouhých rukavic a klobouků. Až do dnešních dní přetrvala tato tradice jako pevná součást britské kultury, která je ale praktikována po celém světě.

Pravý čaj pochází z čajovníku čínského. Pro jeho výrobu se používají nejmladší a nejjemnější lístky. Čím více je v hotovém čaji pupenů, tím jemnější má chuť. Naopak pokud je tam více lístků, je čaj výraznější. Ve velké Británii se nejčastěji servíruje čaj černý, plně fermentovaný, který je zpravidla podáván s mlékem a cukrem. V posledních letech se do popředí zájmu po celém světě dostávají spíše čaje zelené, bylinné, ovocné nebo bílé. Dle tradice by vám na čajovém dýchánku měly být nabídnuty minimálně tři druhy čajů.

Na zámku Mcely mají čajové dýchánky již dlouhou tradici, ostatně jeden z reprezentativních sálů restaurace Piano Nobile není nadarmo pojmenován právě „Čajový“. Již v 19. století, kdy na zámku pobývala významná šlechtická rodina Thurn-Taxisů, se na zámek sjížděla celá řada významných osobností a oddávala se všem radovánkám a vymoženostem života tehdejší aristokracie včetně právě tohoto módního rituálu.  

Od 16. února až do 27. března 2024 si můžete i vy vychutnat tradiční odpolední čaj s lahůdkami podle šéfkuchaře Honzy Štěrby v příjemném prostředí mcelského zámku.

Podívejte se , jak tento krásný rituál vypadá v 21. století.

Těšíme se na vás.
Vaše Jana
Mcelské svatby 2023 plné rituálů a nekonečných závojů!

Mcelské svatby 2023 plné rituálů a nekonečných závojů!

Svatební sezóna se na Chateau Mcely pomalu rozjíždí. A jaké budou trendy letošní přehlídky nevěst a ženichů? Elegantní šaty podle princezen a holywoodských star budou plné výšivek, perel, doplněné o hladký účes a nekonečný závoj. Vítězit budou růžovo-malinové odstíny dekorací a doslova umělecké několikapatrové vysoké dorty.

Léto s Mcely Bouquet pro dokonale svůdné tělo a krásné nožky

Léto s Mcely Bouquet pro dokonale svůdné tělo a krásné nožky

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Rádi bychom se s vámi podělili o velmi zajímavý text, který zakladatelka Chateau Mcely a čistě přírodní kosmetické kolekce MCELY BOUQUET, Inéz Cusumano, otevřeně napsala pro časopis ELLE, a který se stal zdrojem některých publikovaných článků i podkladem pro loňský podcast o aromaterapii, který si můžete v závěru poslechnout. Přejeme vám pěkné čtení a mnoho inspirace při péči o svoji zdravou pleť.