Myslíme na budoucí generace

Nešlap, nelámej...
  

11. června 2022
Autor: Eva Plchová, Vlastimil Plch


Přináším Vám rozhovor s mým manželem, Vlastimilem Plchem, který Chateau Mcely řídí od otevření v roce 2006. Hlavním tématem je ekologie, se kterou je Chateau Mcely spjato od samého počátku a kterou sama vnímám jako stále potřebnější v každodenním životě nás všech. Úcta, láska a respekt k přírodě začíná být nezbytností. 

V roce 2007 se zámek stal prvním pětihvězdičkovým zeleným hotelem v Čechách a druhým v Evropě. Tehdy jsi i získal ocenění Green Manager roku. Bylo složité se stát ekologickým hotelem a jít zcela jinou provozní cestou, než je běžné v hotelové branži?  
Určitě to stálo za to. Hodně z těch věcí sice stojí o něco víc než standardní provoz, ale je to otázka volby a odpovědného přístupu. Je třeba myslet na to, abychom žili ve zdravém prostředí, a hlavně na to, abychom jej zachovali i těm po nás. Zkrátka je třeba dívat se do budoucna. Naše vize zní, že měníme svět tím, že měníme ten váš. Střípek ke střípku a tím se mohou stát pak velké věci.

Co pro Tebe znamená pojem green management?
Pracovat na všech věcech tak, aby dávaly opravdový a hluboký smysl. Ať se jedná o práci s týmem a v týmu, dosahování smysluplných ekonomických ukazatelů, práci s komunitou a také odpovědnost k životnímu prostředí. Hotely životní prostředí značně zatěžují, ale jsou cesty, jak tento negativní dopad eliminovat. Jen je třeba dobré vůle.

Co konkrétního zeleného na zámku z toho nejdůležitějšího děláme?
K vytápění a ohřevu teplé vody používáme dřevěnou štěpku, jedná se v podstatě o odpadové dřevo. Při spalování dřeva vzniká stejné množství CO2 jako při přirozeném tlení dřeva v přírodě, je to jedno z nejekologičtějších vytápění. Tedy topení např. dřevěnými briketami od správného dodavatele, které jsou lisované bez chemie z pilin, je jedno z nejčistších topení. Kombinujeme s FVE, která nám uspoří jednu z dvanácti ročních faktur za elektrickou energii. V tuto chvíli i kvůli cenám elektrické energie řešíme a plánujeme co největší energetickou soběstačnost. Ke svícení používáme jen zelenou energii, a toto vše mohou dělat i domácnosti. Pro úklid pokojů jsou používány z 50% ekologické produkty, aby to splnilo náročné požadavky na úklid hotelu. I když to není 100%, je to vždy lepší, než nedělat vůbec nic! Na to je dobré myslet i doma.

Co Tě motivuje k dodržování „green‘‘ pravidel provozu zámku?
Vychází to z hodnot a poslání firmy. Poté je to jednoduchá součást – závazek, který je protkaný celou společností.

Pocítí náš host vyšší ceny za služby?
Cena ubytování musí být určitě konkurenceschopná s neekologickými hotely. A ano, ekologické hotely mají vyšší náklady. Musí vynaložit více peněz na to, jak být ekologičtí. Dražší je zelená elektřina, řeší se odvoz tříděného odpadu, FVE atd. Jedná se o vysoké vstupní náklady s relativně dlouhou návratností, nicméně host to ve finální ceně nepocítí.

Proč si myslíš, že je certifikovaných ekohotelů na území České republiky tak málo? Nebojím se říci, že dobrý start práce s eko certifikací v ČR se bohužel rozpadl.  Byla zde od počátku nulová podpora subjektů, kteří certifikací prošly a opravdový krach nastal v momentě, kdy certifikační agentura za nulovou podporu nesmyslně zvýšila roční fee. V ten moment mnoho subjektů odešlo, stejně jako my. Nicméně toto nemusí znamenat rezignaci na hodnoty a přesvědčení! Vše funguje dále jak má, jen bez drahé certifikace. Jak jsem psal výše, být ekologický je dražší, a proto by si dané subjekty zasloužili podpořit a zviditelnit!

Myslíš si, že hotely zavádí ekologické prvky z přesvědčení o ochraně planety či pro přizpůsobení se dnešním trendům, a tedy dosažení vyššího zisku?
Musí jít jednoznačně o přesvědčení. Pokud to někdo udělá pro peníze, je to velmi nešťastné rozhodnutí.

Proč máme místo bazénu biotopické koupací jezírko?
Získali jsme tím příjemnější koupání bez chemie a větší přínos pro přírodu. Nepotřebujeme chemické přípravky na čištění vody a máme zdroj vody pro ptáky, žabky a další živočichy. Navíc si vodu v biotopu přihříváme solárními panely.

Řekneš nám něco o údržbě naší velké „zámecké zahrady“, tedy našeho 5hektarového parku?
Všechno listí z parku se zkompostuje, a ještě bychom potřebovali více! Všechno seno z luk zůstane v parku, jsou z něj mísy kolem stromů, které jim pomáhají lépe udržet vláhu u kořenového systému stromu. Také zadržování dešťové vody je důležité, a tu pak používat na zalévání.

Co hmyz a drobná zvířata, nevadí nám v parku?
Naopak, máme zde i hotel pro brouky, ten si může vytvořit úplně každý.

Pěstujeme i spoustu bylinek. To je určitě také přínos že?
Ano, využíváme je na výrobu kosmetiky, čajů apod. A zrovna touto cestou může jít opravdu každý, kdo má zahrádku nebo aspoň truhlík na balkoně. Je vhodné si i další rostliny pěstovat a množit, my například květiny na dekoraci nakupujeme minimálně, máme vlastní produkci v parku. A to je opět prospěšné, pro nás i pro živočichy (motýlky, včely, čmeláky…), kterým tím umožňujeme v naší zahradě žít.

Do jaké míry dodržuje náš tým zelené postupy?
Vždy je to o důslednosti každého člena týmu, vedoucích středisek a nás všech jako celku. Věřím, že se snažíme pohlídat maximum, ale 100% není nikdy možných. Vždy se ale nechají věci vylepšovat a mohou to být i drobnosti. Co tím třeba myslím. Při extrémních dnech, kdy jsou všichni velmi zaměstnaní, tak například jsou koše na třídění odpadu v kuchyni a v restauraci pro lehčí orientaci označeny barvami. Žlutý pytel plasty, modrý papír a černý ostatní odpad. Náš mozek vyhodnocuje vše telepaticky. Dříve jsme používali jen černé pytle a museli jsme hlavu více zaměstnávat a tím se i více chybovalo.  Ale prostor ke zlepšení je vždy.

Ještě něco bys k eko tématu rád dodal?
Možná nemyslet jen na „svůj“ prostor, ale i na okolí. Zajímáme se i o komunitu. Jedna z věcí, které se věnujeme, je vysazování a obnovování ovocných stromových alejí mezi nejbližšími obcemi. Jedná se již o přibližně 300 stromů. Opravdu každý můžeme udělat spoustu maličkostí, které pomohou. Třeba i nakupovat místní a domácí produkty, využívat nejbližší dodavatele, aby se omezila doprava. Když vybíráte spotřebiče domů či klimatizaci, dívat se na energetickou náročnost a vybírat ty nejšetrnější apod.

Jak vnímáš zelené fungování ve svém osobním životě?
Určitě mě toto nastavení ovlivňuje i doma. Vedu tímto směrem i děti a sám vidím obrovský rozdíl. Například doma vyndáváme směsnou popelnici na svoz maximálně jedenkrát za dva, spíše za tři týdny, a i tak je v popelnici po dně odpadu. Zbytek vytřídíme do bio odpadu, skla, papíru, plastů a kovů. Bohužel zatím jsou zbylé popelnice v ulici stále plné. Zaslechl jsem, že by se komunální odpad od domů měl vážit. Myslím si, že je to správné řešení pro zlepšení a další posun na úrovni každého z nás.

Když je třeba a Vlasta si vyhradí chvíli času, rád jde pomoct kolegům do parku. Loni sázel stovky barvínků a pak trochu skučel večer na záda... Letos na jaře zase celý den upravoval po zimě štěrkové cesty. Poznali byste ho bez jeho neodmyslitelného přesně padnoucího obleku?

Téma ekologie je stále více aktuální. To dokládá i nedávný zájem TV NOVA. Pro pořad „Rady ptáka Loskutáka“ před pár týdny Vlasta poskytl rozhovor právě k tématu ekologie.

Na otázky odpovídal Vlastimil Plch, Founding Managing Director. 

Více se o našem zeleném fungování se dočtete zde

Krásné léto přeje,
Vaše Eva

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Rádi bychom se s vámi podělili o velmi zajímavý text, který zakladatelka Chateau Mcely a čistě přírodní kosmetické kolekce MCELY BOUQUET, Inéz Cusumano, otevřeně napsala pro časopis ELLE, a který se stal zdrojem některých publikovaných článků i podkladem pro loňský podcast o aromaterapii, který si můžete v závěru poslechnout. Přejeme vám pěkné čtení a mnoho inspirace při péči o svoji zdravou pleť.

Ohlédnutí za seriálem k 15. výročí Chateau Mcely

Ohlédnutí za seriálem k 15. výročí Chateau Mcely

„V roce 2021 jsme slavili 15 let od otevření vstupní brány našim prvním hostům! Zámek tehdy voněl šeříkem, který bohatě zdobil interiér v nových vázách a všichni jsme byli plni očekávání. Od nepaměti jsem toužila nalézt vlastní poslání. Díky tomu jsem vnímala okamžiky štěstí i životní úskalí jen jako přípravu k jeho naplnění. Všechno začalo tím, že jsem se rozhodla změnit svůj život. Opustila jsem atraktivní práci developerské manažerky v kostýmku a lodičkách a začala v džínách a teniskách hledat svoje opravdové poslání. Toužila jsem využít všech svých získaných schopností a zkušeností a vytvořit jedinečné místo. Takové místo, kde se člověk bude moci pozvednout nad každodenní realitu a z této ptačí perspektivy si lépe uspořádat svoje životní priority. Po celý rok jsme Vám přinášeli vzpomínky na naše počátky v podobě seriálu, který se stal vstupem za hranici všednosti. Tady je pro Vás přinášíme všechny pěkně pohromadě.“

Brzké jaro v zámeckém parku

Brzké jaro v zámeckém parku