Co se skrývá pod kurzem vůní?  

4. dubna 2022
Autor: Eva Plchová


Jednou z našich posledních novinek je 60minutový kurz vůní, který doplnil stávající kurzy míchání čistě přírodní kosmetiky a přírodního parfému. Když jsem pro vás upravovala první texty tvůrců z našeho spa, nedokázala jsem si pod tím nic moc představit. Jak vůní? Pak přišla nabídka zúčastnit se pilotního zkušebního kurzu, abychom my v zákulisí věděli, co se pod názvem skrývá, a aby si naše kolegyně Martina vyzkoušela, zda vše sedí a dobře působí. Hned jsem se přihlásila a těšila se na voňavý zážitek.

Martina nám zasvěceně ve slušivém kostýmku začala vysvětlovat vše o čichu, nejstarším lidském smyslu, o jeho funkci, o dechových cvičeních a péči o čich. Velmi mě zaujaly některé aroma účinky na náš organismus, psychiku a berličky při různých obtížích, které se dají velmi jednoduše přenést do běžného života. Ta nejlepší zábava ale teprve měla přijít. Byly připravené černé malé flakónky, jejichž obsah byl pro mě zatím tajemstvím, které jsem měla rozluštit. Následovalo čichání při zavřených očích, vnímání jednotlivých vůní, jejich působení na psychiku, vyvolávání často prastarých vzpomínek, spouštění emocí a vjemů. Zajímavé bylo, že ač znám naše kosmetické produkty MCELY BOUQUET nabité esencemi velmi dobře a jsou mi více než blízké každodenním rituálním používáním, ne vždy jsem dokázala rozpoznat o jakou vůní se vlastně jedná. Byl to pomeranč nebo grep? Bylo to geránium nebo ne?

Kurz vůní

Zjistíte, proč je čich tak nepostradatelný lidský smysl, a jak o něj správně pečovat.
1 osoba  |  2 590 Kč

Vždy mě to něco připomínalo, ale nebylo až tak jednoduché určit přesnou vůni. A to je přesně o tréninku, podprahovém vnímání příjemné či nepříjemné vůně, paměťové stopě a rozvíjení funkce čichu. Od této chvíle již budu vnímat vůně prostě jinak.

Na závěr mě čekal milý bonbónek. Vytvořila jsem si totiž inhalační tyčinku ve stylovém obalu v mé oblíbené starorůžové barvě, která mi voněla a voní dodnes po všech směrech. Dokonalé souznění s mojí duší a smysly. Shodou okolností se tak nějak stalo, že na zámku pracuji nejenom s manželem, který je mým laskavým šéfem a rádcem již 16. rokem, ale i s mojí mladičkou neteří, která s námi začínala jako pomocnice s dětmi na Silvestra a přes několikaletou práci v restauraci se propracovala až do eventového oddělení, kterému věnuje část dní v týdnu. Ty zbylé byste ji našli v přednáškové aule. Právě Eliška velmi vtipně poznamenala, když si přičichla k mému výtvoru, že voní stejně jako náš domov. Prostě jsem si opět intuitivně vybrala vůně, které miluji a které se mnou rezonují. Nejvíc komické pak bylo pozdější zjištění, že můj manžel, který si před časem zase vyzkoušel kurz míchání přírodního parfému, si sestavil parfém velmi podobné vůně. Rozesmálo mě, že naše letité napojení zafungovalo i na poli vůní. Mimochodem má neteř si připravila totálně odlišnou kombinaci inhalační tyčinky, která mě svojí rozdílností opravdu překvapila.

Vše prostě ovlivňuje naše emocionální a fyzické rozpoložení. Čich každého povede k tomu, aby si umíchal přesně to, co zrovna potřebuje. Inhalační voňavou tyčinku využívám ke zlepšení a k podpoře dobré nálady, ale také mi pomáhá při rýmě. Od tohoto osobního zážitku více vnímám vůně v naší přírodní kosmetice i jinde a uvědomuji si, co vlastně cítím a kam mě to směruje. I zdánlivě obyčejné vůně tvoří náš den a mohou ho udělat krásnějším a příjemnějším. Ostatně teď na jaře můžeme čichat kromě esenciálních olejů i ty nádherné vůně mocné matky přírody, která se probouzí po dlouhém spánku a stejně jako my ožívá novou vlnou energie a životní síly. Náš anglický park a okolní Svatojiřský les je jich plný.

Pokud vás moje vyprávění zaujalo, můžete se inspirovat a prozkoumat nejenom kurz vůní, ale i ostatní naše kurzy, které jsou vhodné pro jednotlivce, páry i skupinky a mohou se stát nápaditým dárkem pro vaše blízké.

Přeji vám krásné voňavé jaro!
Vaše Eva 

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Inéz Cusumano pro Elle o MCELY BOUQUET

Rádi bychom se s vámi podělili o velmi zajímavý text, který zakladatelka Chateau Mcely a čistě přírodní kosmetické kolekce MCELY BOUQUET, Inéz Cusumano, otevřeně napsala pro časopis ELLE, a který se stal zdrojem některých publikovaných článků i podkladem pro loňský podcast o aromaterapii, který si můžete v závěru poslechnout. Přejeme vám pěkné čtení a mnoho inspirace při péči o svoji zdravou pleť.

Hurá jaro, je čas vyběhnout!

Hurá jaro, je čas vyběhnout!

Pokud patříte mezi milovníky běhu, ale sychravé zimní počasí není nic pro vás, tak teď přichází ideální čas na zahájení běžecké sezóny. Tady je několik mých tipů a zajímavostí.

Brzké jaro v zámeckém parku

Brzké jaro v zámeckém parku