Domácí saunovací rituály s Cool Saunou


11. března 2021
Autor: Veronika Puldová, Eva Plchová


„Březen za kamna vlezem, duben, ještě tam budem.“

Venku je stále chladno. Pranostiky nás jemně upozorňují, že teplé dny jsou daleko a nám již dochází energie. Potřebujeme již tolik teplo a sluníčko. Co s tím? Je dobré hledat způsoby, jak konec zimy přečkat třeba nyní i jen v bezpečí svého domova. Pokud jste ti šťastlivci, co mají doma saunu, vytvořte si své vlastní lázně. Dopřejte si čas na domácí rituály pro navrácení rovnováhy těla, duše i mysli.

Principy saunování a základní výbava

1. Příprava

  • Lehká svačina předem
  • Odlíčení s Rosemary Butter Cleanser
  • Očistná sprcha

2. Prohřátí

  • Prostěradlo
  • Sage Body Scrub
  • Cool Sauna

3. Ochlazení

  • Studená sprcha
  • Bazének či vědro
  • Ledová tříšť

4. Relaxace

  • Pitný režim

  • Župan

  • Meditace

Saunovací rituály s MCELY BOUQUET
pro rovnováhu těla, duše a mysli

1. Záměr saunování

Do sauny jdeme každý s jiným očekáváním. Ať už je cílem prohřátí, uvolnění svalového napětí, nyní tolik potřebné posílení imunity, podpoření otužování, zbavení se toxinů nebo vyčištění mysli, věnujte svému záměru plnou pozornost.

2. Střídmá svačinka

Pro dosažení maximálního efektu saunování nechoďte do sauny s plným, ale ani s prázdným žaludkem. Ideální je si předem dopřát malou lehkou svačinku.

3. Očista pleti a pokožky

Před prvním saunováním nezapomeňte na sprchu a důkladné odlíčení pleti a pokožky těla. Pokožka v teple otevře své póry a snadněji absorbuje nečistoty a toxiny. Já s oblibou používám tyto přírodní produkty MCELY BOUQUET.

Rosemary Butter Cleanser

Voňavé rozmarýnové čistící máslo
100 ml  |  1 090 Kč

Yarrow Bath Oil

Posilující řebříčkový sprchový olej
100 ml  |  1 250 Kč

4. Blahodárná aromaterapie

Nakapejte do vědra či odpařovací mísy s vodou esenciální oleje MCELY BOUQUET a umístěte do sauny. Pečlivě vybrané směsi saunu nádherně provoní a osvěží horký vzduch i stoupající páru při polévání saunových kamenů. Bude se vám lépe a zhluboka dýchat na fyzické i psychické úrovni. Saunovací efekt se tím prohloubí.

Cool Sauna

Esenciální olej
10 ml  |  390 Kč

Cool Sauna

Esenciální olej
30 ml  |  1 090 Kč

Vyzkoušejte naši novinku – esenciální olej Cool sauna
(grapefruit, borovice, eukalyptus, limetka, rozmarýn, máta)

Jedinečná směs hlavních dýchacích olejů. Eukalyptus, rozmarýn, borovice a máta otevře dýchací cesty a pomůže se lépe a zhluboka nadechnout na fyzické i psychické úrovni. Uvolní stísněné pocity a vlije novou energii do plic. Eukalyptus podpoří absorpci kyslíku v červených krvinkách a tím i dýchací funkce. Rozmarýn navodí pocit psychické jasnosti a podpoří zdravé ego a silné sebevědomí, a zároveň prokrví mozek a zlepší koncentraci. Směs je vhodná pro domácí saunování, nebo do aromalampy pro osvěžení vzduchu v domácnosti.

Pro zpestření vůní můžete využít k saunování i další relaxační omamné vůně z nové aromakolekce Pure Air. Pět účinných aromaterapeutických směsí čistých esenciálních olejů pro snazší dýchání a čistší vzduch do aromalampy, difuzéru či sauny, k navození výjimečné atmosféry, pocitu klidu a harmonie. 

Další možností jsou i esenciální oleje z oblíbené stávající aromakolekce MCELY.

Aromakolekce Pure Air

Relaxační omamné vůně
1 790 Kč

Aromakolekce MCELY

Navození výjimečné atmosféry
1 790 Kč

5. Proces saunování

Délka pobytu v saunovací kabině je velmi individuální a záleží především na teplotě a vlhkosti sauny. Prohřívejte se tak dlouho, dokud je vám to příjemné. Zpravidla je to doba 10 až 15 minut, u dětí 3 až 8 minut. Vše ale záleží na osobních příjemných pocitech. Pak následuje ochlazení ve studené sprše či bazénku a zhruba 10 až 15 minut odpočinek a čas k dostatečnému doplnění vody. Cyklus prohřátí a ochlazení opakujte 2 až 4x dle aktuálního rozpoložení. Prohřívací a ochlazovací fáze tvoří podstatu saunování.

6. Vědomé dýchání

Vnímejte svůj dech a zařaďte si mezi jednotlivé cykly i krátká dechová cvičení. Prohloubíte a zintenzivníte tím prožitek ze saunování.

7. Sametová pokožka

Do zahřívací fáze zařaďte kartáče, masážní pomůcky, či přírodní scruby. Jeden z nejvhodnějších je solný scrub, který má výrazný vliv na detoxikaci organismu. Himalájská sůl nejen skvěle pečuje o pokožku, ale obsahuje také spoustu minerálních látek, zejména pak železo. Velký efekt vám přinese náš očistný šalvějový tělový peeling s himalájskou solí Sage Body Scrub (200 ml, 1 190 Kč).

8. Pohodlí

Po celou dobu mějte po ruce příjemné bačkůrky, župan i ručník. Zejména v chladnějším období vám zaručí dokonalý požitek při relaxaci. Do sauny je příjemné si vzít hladké prostěradlo, na které si můžete lehnout pro maximální pohodlí a hygienu.

9. Dokonalá relaxace

Pro fázi odpočinku se skvěle hodí oblíbená kniha i relaxační hudba, která vás přenese do jiné sféry. Můžete být prostě ale i jen sami se sebou. Pohodlně si lehněte si a soustřeďte se na přítomný okamžik. Mobily odložte…

10. Péče po sauně

Zakončete saunování vhodnou péčí o pokožku a nezapomeňte na vlasy, které dostaly ve vysokých teplotách zabrat. Já si po sauně dopřávám tělový balzám z bílé čokolády s vysokým obsahem bambuckého a kakaového másla White Chocolate Balm s okouzlující vůní vanilky a bergamotu nebo výživný meduňkový tělový balzám Melissa Body Balm s vůní meduňky a heřmánku, který tělo zklidní a navodí pocit příjemné relaxace. A konečně můj vlasový tip na regenerační třezalkový vlasový elixír Saint John's Wort Hair Elixir. Naneste na vlasy a nechte působit ideálně přes noc nebo před spaním důkladně smyjte. Elixír vlasy regeneruje, podporuje jejich růst a zanechává je lesklé.

White Chocolate Balm

Balzám z bílé čokolády
200 ml  |  1 490 Kč

Saint John´s Wort Hair Elixir

Regenerační třezalkový vlasový elixír
100 ml  |  1 290 Kč

Závěrem

Pokud byste se chtěli tématem saunování zabývat více do hloubky, doporučuji vám například knihu Dr. Lawrense Wilsona Sauna Therapy for Detoxification and Healing. Až se brány MCELY BOUQUET SPA opět otevřou, rádi vás uvítáme v našem saunovém domečku uprostřed anglického praku. Zchladit se můžete buď ve sprše nebo v našem biotopickém koupacím jezírku.

Přejeme voňavé, očistné a hluboce relaxační chvíle a rituály při saunování! :)

Vaše Veronika