Magická svatojánská noc

15. června 2023
Autor: Eva Plchová


Pokud je něco symbolického pro Chateau Mcely, pak jsou to bezpochyby bylinky. Od otevření zámku v roce 2006 jsme vás, milí hosté, vítali čajem Devatera kvítí podle místní prastaré receptury a pokud se pozorněji podíváte, zjistíte, že bylinky se prolínají téměř vším, co na zámku děláme. A tak není divu, že velmi rádi slavíme také svatojánskou noc a připomínáme si tuto silně zakořeněnou tradici, která nás propojuje s našimi předky a s přírodou okolního Svatojiřského lesa.

Tradice svatojánské noci se vyskytuje v mnoha zemích a oblastech a má různé podoby a významy. V obecném smyslu se jedná o oslavu příchodu letního slunovratu, která spadá na noc z 23. na 24. června. V některých zemích se svatojánská noc slaví jako křesťanský svátek sv. Jana Křtitele, který je považován za patrona letního slunovratu. Svatojánská noc se často spojuje také právě s bylinkami a rituály. Symbolickou bylinkou této noci je svatý Jan neboli naše známá třezalka. Na svátek svatého Jana se vždy sbírala za měsíčního svitu na stráních kolem zámku Mcely, protože jen tehdy měla výjimečnou a nejsilnější moc. I my ji rádi používáme v naší kosmetice. Vyzkoušejte náš oblíbený regenerační třezalkový vlasový elixír.

Třezalku tečkovanou využívali bylinkáři již před staletími coby zázračnou léčivku. Jako by do sebe nasála všechny jarní paprsky slunce a na konci června je vydala jako zlatý poklad. Ne nadarmo se jí říká svatojánské koření. Ten zlatý poklad jsou ve skutečnosti desítky aktivních látek, které jsme obohatili kokosovým olejem, výtažkem z ylang-ylang a dalšími bylinnými extrakty. Výsledkem je elixír pro regeneraci a růst vlasů, který vyživuje pokožku hlavy a dodá vlasům lesk, pružnost a hebkost.

Saint John's Wort Hair Elixir

100 ml - 1 290 Kč
Vmasírujte jednou týdně do suché pokožky hlavy a po celé délce vlasů. Nechte působit 10 až 30 minut. Poté důkladně smyjte šamponem a pokračujte v obvyklé péči o vlasy. Pro intenzivnější péči nechte působit v zábalu přes noc.

Svatojánská noc se také tradičně spojuje s ohňovými rituály, jako je skákání přes oheň, což má symbolizovat očištění a přemostění mezi světy. I my si zapálíme ohýnek, opečeme švestky ve slanině a budeme popíjet Svatojiřský čaj. Připojíte se? Podívejte se na náš program Svatojánského víkendu v termínu pátek 23. - neděle 25. června 2023.

Těšíme se na vás.

Tajemný příběh vzácného oleje dobrého Samaritána

Tajemný příběh vzácného oleje dobrého Samaritána

Za vzácným olejem Pure Air stojí dávný tajemný, ale stále velmi aktuální příběh oleje dobrého Samaritána (Good Samaritan Oil). Pojďte se s námi ponořit do časů středověku.

Spánkové rituály Šípkové Růženky

Spánkové rituály Šípkové Růženky

Valentýn je časem lásky a souznění srdcí. Inéz Cusumano, zakladatelka romantického Chateau Mcely, nejen pro tuto výjimečnou příležitost vytvořila dárkovou srdcovou kolekci, kterou spojuje láska a její typický symbol.

Laskavá jóga v objetí vašeho domova

Laskavá jóga v objetí vašeho domova